Zaterdag 21 mei 2016

Bezoek Antwerpse ruien

Een professionele gids brengt de deelnemers tot in de donkerste hoeken van het ondergrondse waterstelsel van de Antwerpse binnenstad. Na een kort boottochtje wandelen ze in het halfduister verder langs overdekte vlieten, vesten en sluizen. De middeleeuwse gewelven zullen zo stap voor stap hun geheimen onthullen. Een tocht door de Ruien is niet zomaar een alledaagse stadswandeling. Je hoeft geen topatleet te zijn, maar toch is enige fysieke conditie vereist. Het gaat om een stevige en modderige wandeling van ongeveer 2 uur. De wandeling is dus niet geschikt voor personen met een beperkt gezichtsvermogen en/of beperkte mobiliteit. Kinderen jonger dan 10 jaar zijn ook niet toegelaten. Je krijgt ter plaatse laarzen, een volledig beschermpak en een rugzakje. Bij hevige regenval kan het zijn dat de ondergrondse wandeling om veiligheidsredenen niet kan doorgaan. Maximum 15 deelnemers. Bij voldoende belangstelling wordt getracht een tweede bezoek te reserveren. Inschrijven en bijkomende informatie bij het gezin Hoppenbrouwers-Slaets, tel. 03 / 455 63 80 of e-mail : paul.hoppenbrouwers@telenet.be. Deelnameprijs : 20 EUR per persoon (alles inbegrepen), te storten na bevestiging van de inschrijving op rekening  BE02 4056 0242 9140 van Hoppenbrouwers-Slaets. De ingeschreven deelnemers krijgen vooraf nog uitgebreide instructies in verband met vertrekpunt, kledijvoorschriften, …

Gezinsbond logo

Dauwtrip te voet en/of met de fiets / org. KWB Hove

Dit jaar leidt de dauwtrip de deelnemers op zaterdag 21 mei met een mooie tocht door een verrassend groen stukje van onze provincie. Laat je niet afschrikken : wie wil, kan het eerste stukje van ongeveer 8 kilometer met de fiets afleggen. Die groep vertrekt om 7.45 uur op de parking van de sporthal in Hove. De voettocht van ongeveer 12 kilometer vertrekt om 8.30 uur op de parking aan de P. Benoitlaan in Deurne (hoek Boterlaarbaan). Voor de fietsen is daar een veilige parking voorzien. Wie wil, kan ook daar aansluiten. Tussen 11.00 en 11.30 uur komen ze op hun bestemming aan en mogen ze genieten van een uitgebreide brunch. Nadien keren ze met een bus van De Lijn terug naar Deurne. De rit kost 1,40 EUR of is gratis als je een 65+-kaart bezit. Waar deze dauwtrip naartoe gaat, blijft voorlopig een goed bewaard geheim. Inschrijven doe je vóór 16 mei door 8 EUR te storten op rekening BE07 7895 5113 9466 (KWB Hove) met vermelding ‘Dauwtrip’. Info : Mark Goris, e-mail: mark.goris@skynet.be.

KWB-logo

 

Schoolfeest ’t Groen Schooltje ‘Lolympische Spelen’

Op zaterdag 21 mei heeft ’t Groen Schooltje het jaarlijks schoolfeest. Met de Olympische Spelen in augustus wagen ze zich aan een eigen editie : de Lolympische Spelen 2016.

De kleuters openen het evenement met een heuse openingsceremonie. De kinderen van de lagere school meten daarna met elkaar in verschillende, grappige disciplines. Een tiental landen zijn vertegenwoordigd. En de ouders ? Die kunnen een gokje wagen: welk land haalt de meeste gouden medailles ?

Tijdens het schoolproject ‘Olympische Spelen’ wordt naar het schoolfeest toegewerkt. De jongste kleuters organiseerden hun eigen sportdag met de sportkoffer van de gemeente Hove, de oudste kleuters en de eerste graad bezochten het Sportimonium in Hofstade. Ook de andere leerlingen ontdekten de wereld van de Spelen. Het was een erg boeiend en leerrijk project.

Meer info www.tgroenschooltje.be .

’t Groen Schooltje Hove
’t Groen Schooltje Hove

 

Zondag 22 mei 2016

Verhalendagen Gevaert

Azura organiseert twee verhalendagen als onderdeel van een reeks publieksprojecten rond de culturele impact van ‘de Gevaert’ in de Antwerpse Zuidrand.

Werkte je tijdens de hoogdagen voor de firma Gevaert in Mortsel ? Of  werkten je ouders of grootouders er ? Dan kan je wellicht vertellen over de impact van Gevaert op het dagelijkse leven van haar werknemers in de Antwerpse Zuidrand. Misschien heb je nog verhalen van je grootouders die emigreerden naar Mortsel of omstreken om te werken bij Gevaert ? Een foto, brief of postkaart uit die tijd of een object waar een klein of groot verhaal achter zit ?

Naar aanleiding van de herbestemming van het Lieven Gevaert Archief in 2016 naar andere bestaande collecties, waaronder het FOMU, lanceert het regionaal erfgoedinitiatief Azura (Aartselaar, Boechout, Borsbeek, Edegem, Hove, Kontich, Lint, Mortsel) twee verhalendagen als onderdeel van een reeks publieksprojecten rond de culturele impact van Gevaert in de Antwerpse Zuidrand.

Op zondag 22 mei en zondag 5 juni is iedereen welkom om verhalen en anekdotes over de firma Gevaert te laten optekenen en foto’s, brieven en voorwerpen te laten digitaliseren. De verhalen worden opgenomen op de digitale Film- en Beeldbank van Azura. Zo bouwen we mee aan het collectieve geheugen over de hoogdagen van Gevaert en leggen we de culturele geschiedenis vast voor de toekomst.

Leuk extra : je verhaal kan mogelijk ook als video-interview verder leven of onderdeel gaan uitmaken van een cultureel en toeristisch verhalentraject doorheen de Zuidrand. In samenspraak met een aantal erfgoedmusea wordt ook bekeken of uitzonderlijke verhalen of objecten kunnen worden opgenomen in bestaande collecties.

De verhalendagen gaan door in zaal Het Parkske in Mortsel, pal tegenover de plek waar Lieven Gevaert en zijn moeder vanaf 1897 woonden in Villa Jenny en waar datzelfde jaar de eerste werkplaatsen werden ingericht. Een gedroomde locatie dus om terug te blikken op de aanwezigheid van Gevaert in de Zuidrand !

Inschrijven aan te raden. De deelnemende gemeenten rekenen op een grote opkomst. Als je zeker wil zijn van een plaatsje neem je best contact op via het nummer 03 / 444 17 57 of e-mail naar verhalendagengevaert@mortsel.be. De verhalendagen zijn een organisatie van Film- en Beeldbank Azura in samenwerking met de provincie Antwerpen, het Lieven Gevaert Archief, het FOMU, de gemeenten Aartselaar, Boechout, Borsbeek, Edegem, Hove, Kontich, Lint en de stad Mortsel.

 

Maandag 23 mei 2016

Fietsen

Afspraak 13.30u., Dienstencentrum ‘Ten Hove’, René Verbeecklaan 3 Hove. Verdere info tel. 03 / 455.35.68.

fietsen door Laos en Cambodja-093

Donderdag 26 mei 2016

Bloemschikken (mei 2016)

Samen bloemschikken kan in het dienstencentrum op vrijdag 20 mei (begeleiding: Barbara) en donderdag 26 mei (begeleiding : Lieve) om 13.30 uur. Inschrijven verplicht ten laatste op 16 en 22 mei. Het materiaal wordt in het dienstencentrum ter beschikking gesteld. Zelf meebrengen: scherp mesje en snoeischaar. Wat je verder nog nodig hebt, verneem je wanneer je het voorschot komt betalen. Kostprijs: 12 EUR voorschot, vooraf te betalen. Afhankelijk van de dagprijs van de bloemen zal er de dag zelf worden afgerekend. Meer infotel. 03 454 08 37 – Dienstencentrum Ten Hove, René Verbeecklaan 3 Hove.

Hangpot met bloemen

Vrijdag 27 mei 2016

Vredewijkcafé en rondleiding Urania

20.00u. , J. Mattheessensstraat .

seefbier

Zaterdag 28 mei 2016

Meylwijkfeest

Dat het Meylwijkcomité werd vernieuwd, wist je wellicht al. Nu steken ze ook de Meylwijkfeesten in een nieuw jasje ! Op zaterdag 28 mei gaat de volgende, zeer uitgebreide editie door. Programma : rommelmarkt (van 10.00 tot 16.00 uur), Meylwijkcafé (vanaf 10.00 uur), kinderanimatie (van 10.00 tot 16.00 uur) en barbecue (van 18.00 tot 24.00 uur).

Warme oproep

Voor de begeleiding van de kinderanimatie en voor het Meylwijkcafé zoekt het comité nog helpende handen. Wil je graag een shift van anderhalf uur helpen ? Laat het dan weten via e-mail : info@meylwijk.be. Je hulp is meer dan welkom. Meer info www.meylwijk.be  –  www.facebook.com/meylwijk Alles gaat door in de Vincent Bavaisstraat en de Meylstraat.

Meylwijkfeesten

Zondag 29 mei 2016

‘Bokkerieje’ (Limburgse fietshappening)

Op zondag 29 mei gaat de jaarlijkse fietshappening Bokkerieje weer van start. Tijdens deze bijzondere en bewegwijzerde fietstochten ontdek je de mooiste dorpjes, wetenswaardigheden, monumenten en een prachtig natuurlandschap terwijl je in het spoor van de befaamde Bokkenrijders fietst. Er is keuze uit verschillende fietsroutes. Bovendien staan langs de routes gezellige Bokkenstallen opgesteld waar je je kan inschrijven of waar je even kan uitblazen. Natuurlijk staat een verkoelend streekbiertje of een plaatselijk gerecht voor je klaar. De muzikale omlijsting en de sfeer zorgen voor de rest. Bijeenkomst aan de sporthal van Hove om 9.30 uur, voorzien van de fiets op de auto en aangepaste kledij en picknick voor onderweg. Ze rijden samen naar het vertrekpunt aan één van de Bokkenstallen waar wordt ingeschreven en de rondrit langs de Maasvallei start. Meer info : Luc Van Koetsem, e-mail : elveka@telenet.be. Org. KWB Hove.

vab fiets

Paul van Ostaijenevocatie met poëzie en muziek

2016 is voor de kring het Paul van Ostaijenjaar omdat hij honderdtwintig jaar geleden geboren werd. In 1913 werd hij Hovenaar, op zeventienjarige leeftijd. In Hove werkte hij aan zijn eerste gedichten. Eén van de herdenkingsactiviteiten is een poëziewedstrijd ‘In het spoor van Paul van Ostaijen’. Die loopt tijdens de maanden maart en april voor het vijfde en zesde leerjaar van de Hovese scholen. De laureaten van de verschillende scholen worden in de bloemetjes gezet tijdens de Paul van Ostaijen-evocatie, een samenwerking tussen de kring en de afdeling Woord van Ma’go.

Om 10.30u. in zaal “Da Capo”, Lintsesteenweg 1 a Hove. Meer infotel. 0486 / 37 25 99 (Arnold Herrebout).

paul-van-ostaijen

Foto’s © Reporters – coverfoto : Fort V Edegem.