Ontdek forten, kasteeldomeinen en beekvalleien in Landschapspark Zuidrand.

Forten, kasteeldomeinen en hoeves zijn stille getuigen van een rijk verleden. Eind achttiende eeuw ontstonden er in de Antwerpse zuidrand talrijke ‘hoven van plaisantie’ als buitenverblijven van de rijke klassen. Hoeves zorgden net zoals vandaag voor voedsel. Deze kasteeldomeinen zijn nu vaak prachtige parkgebieden, waarvan er sommige ook toegankelijk zijn zoals Solhof, Hof Ter Linden, Weyninckhoven en het kasteelpark van Lint.

De Brialmontforten – gebouwd tussen 1859 en 1864 – zijn vandaag ideaal om te wandelen, sporten en fietsen in een groene omgeving. Je fietst van beekvallei naar beekvallei.

Deze plekken vormen samen een groen-blauw netwerk dat een grote bio-diversiteit herbergt in de nabijheid van Antwerpen.

Biesthoeve

Beleef deze fietsroute en geniet van een interessante afwisseling tussen de verschillende thema’s die de zuidrand rijk is. Wijk op enkele plaatsen even af van de fietsroute en ontdek zo nog extra verborgen parels.

Lengte van de fietsroutes : basistraject 61,5, oostelijke lus 27,5 en westelijke lus 40,5 kilometer. Je kan de kaart afhalen in het gemeentehuis van Hove (cultuurdienst) of downloaden op onderstaande website.

logo provincie Antwerpen

www.provincieantwerpen.be

Modelhoeve noord

Foto’s © Gazet van Hove