HOVE / REGIO

Op zaterdag 4 juni jl. organiseerde de Paul van Ostaijenkring uit Hove een uitstap “in de voetsporen van Paul van Ostaijen” (1896-1928), ex-Hovenaar, schrijver en Vlaams activist. Een busje met een 25-tal geïnteresseerden vertrok ’s morgens vroeg vanuit de Leon Dumortierstraat naar het geboortehuis van Paul van Ostaijen aan de Lange Leemstraat in Antwerpen. Dit pand is eigendom van het Genootschap Paul van Ostaijen en er is vandaag een advocatenpraktijk gevestigd. Men kreeg er een uitéénzetting over de eerste levensjaren van Paul aan diverse Antwerpse middelbare scholen.

P1030135

Nadien ging het naar de Antwerpse begraafplaats Schoonselhof. Hier ligt van Ostaijen begraven op het erepark naast allerlei andere mensen uit de culturele en politieke sector. Hoves’ gemeenteraadsvoorzitter Guido Sel droeg er enkele gedichten van Paul van Ostaijen voor.

P1030137

Na de expeditie met het busje door de smalle lanen van het domein ging het naar Viersel (Zandhoven). In restaurant De Scheepvaart werd het middagmaal genomen. Hier verbleef Paul van Ostaijen enige tijd om te herstellen van tbc.

P1030141

Na het middagmaal ging het terug over Lier naar Hove. Aan de Jozef Mattheessensstraat 62 werd even stilgestaan aan de ‘pupiter’ die naar Paul van Ostaijen verwijst. Deze pupiter is het eerste aandenken aan de aanwezigheid van deze grote Vlaamse schrijver in onze gemeente. Deze pupiter werd in december 1983 een eerste maal onthuld door de toenmalige Culturele Kring Paul van Ostaijen vzw (o.l.v. Luciana De Potter) aan ‘Villa Jeanne’ aan de Lintsesteenweg 95 in Hove. Na verloop van tijd begon het de bewoners te storen dat er zoveel toeristen in hun voortuin kwamen en verdween de pupiter voor enige jaren in de magazijnen van de Hovese werf. Als alternatief werd er in 1994 een VTB-VAB-huldeplaat onthuld aan Villa Jeanne.

In 1997 werd de pupiter op initiatief van Jef Meulepas terug onthuld door Minister van Staat Hugo Schiltz (VU) in de voortuin van de lagere school Regina Pacis 2.

P1030145

Als toetje op de reis werd er afgesloten met een drink in de tuinen van “Villa Jeanne”. Er hadden zich ondertussen reeds verschillende andere geïnteresseerden aangemeld. Was het voor Paul van Ostaijen of voor de drankjes, dit konden we niet achterhalen.

P1030148

We stelden vast dat er in het gezelschap vier mandatarissen van de N-VA bevonden, waaronder de Hovese burgemeester. Zijn de andere gemeentelijke mandatarissen van de andere fracties niet geïnteresseerd in het Hovese boegbeeld Paul van Ostaijen ? Of geraken ze zaterdagmorgen niet uit hun bed na de strapatsen van de nacht voorheen ?

P1030506

 

Foto’s © Gazet van Hove.