HOVE

De Paul van Ostaijenkring uit Hove organiseerde een opstelwedstrijd in alle Hovese basisscholen rond de figuur van de grote Vlaamse dichter en schrijver Paul van Ostaijen (1896-1928).

Ruim tweehonderd leerlingen uit Hovese basisscholen reageerden op één of andere manier op die oproep en stuurden een gedicht of een tekst binnen. Hieruit werden de besten geselecteerd en dit was een viering waard.

Dit ging afgelopen weekeinde door in Da Capo. Er was een goede honderdtwintig man aanwezig, vele kinderen met hun ouders en enkele leerkrachten. Ook de burgemeester was aanwezig zoals enkele andere mandatarissen.

P1030113

Er was o.a. een voordracht door de klas van Kristina Bronselaer :

Paul van Ostaijen, fragmentje uit Avondland, Singer naaimachine, Marc groet ’s morgens de dingen, Amarilis (door Luna, Anna, Mara, Gayanis, Jacob en Gilles)

Pablo Neruda : Sonnet

Paul van Ostaijen : Louter klanken (Veronique Deblon)

Milou Brockhus : Scène over doorgaan

Paul van Ostaijen : Meisje (Veronique Deblon)

P1030110

De optredens van de pianoklas van Heidi Hendrickx :

Kabalevski : Sonatine opus 13 nr. 1 : Allegro assaie Lusingando

Tschaikowski : Süsser Traum en Lied der Lerche uit Kinderalbum opus 39

Bach : Inventie in F BWV 779 (Yanyhe Ducourt)

Schubert : Impromptu opus 142 nr. 3 (Youming Xia)

Chopin : Ballade opus 47 nr. 3 (Yi-An Xia)

Schumann : Abegg Variationen opus 1

Liszt : Transendental Etude “Mazeppa” (Tom De Beuckelaer)

P1030114

BOEM PAUKESLAG !!!

 

Optreden van de toneelklas van Tine Laureyns

Fragment uit “Grey Garden” (An Willemsen en Greet Ickx)

De laureaten van de poëziewedstrijd van de leerlingen (Ritmica, Albrecht Rodenbachschool, ’t Groen Schooltje, Regina Pacis I & II) ontvingen gelukwensen uit de handen van de jury (olv Lisbeth Beert en Gerda Delafaille) en van Gerda Lambrecht, Hovese schepen van Onderwijs en cultuur.

Het slotwoord was voor Luc Van Vaerenbergh, directeur Mago Hove. Nadien was het receptie.

P1030118

“Want het dorp is een wereld

… en de wereld een groot dorp”

(Paul van Ostaijen)

P1030115

***************

Paul van Ostaijen (°Antwerpen, 22 februari 1896,  + Miavoye 18 maart 1928)

Was een expressionistisch dichter en schrijver. Hij schreef in het Nederlands, in die periode was dit zeker niet vanzelfsprekend. Gelet op zijn jonge leeftijd is zijn werk niet uitgebreid, wel invloedrijk. Als bewogen idealist behoorde hij tot de (kleinere) links-progressieve vleugel van de Vlaamse Beweging : taalstrijd was voor hem ook sociale strijd.

Paul van Ostaijen woonde van maart 1913 tot aan de Duitse inval begin oktober 1914 in Hove, in “Villa Jeanne” aan de Lintsesteenweg 95. Over deze periode schreef hij de onafgewerkte roman “Het landhuis in het dorp”. Hij overleed op 32 jarige leeftijd aan de gevolgen van tbc.

paul-van-ostaijen

De Paul van Ostaijenkring Hove : bestudeert het leven en de werken van Paul van Ostaijen en van andere kunstenaars die een band hebben met Hove en ontwikkelt culturele activiteiten (in de meest ruime betekenis) om, in Hove, het Vlaams bewustzijn te bevorderen (art. 2 van de statuten). Het jaar 2016 is door de kring tot “Paul van Ostaijenjaar” uitgeroepen, om de geboorte van Paul van Ostaijen, 120 jaar geleden, te herdenken.

Bestuur : Marc Balduyck, Lisbeth Beert, Jan De Gryse, Gerda Delafaille, Petra Gregorzyk, Arnold Herrebout, Sandra Maes, Jack ooms, Veerle Schiltz, Hugo Verhaert en John Volkaerts.

 

De Mago (Muziekacademie Gemeenschapsonderwijs) Hove

Biedt de volledige cyclus Algemene Muzikale Opvoeding aan. Alle onderwijsmethoden zijn gebaseerd op verantwoorde pedagogische principes. Gediplomeerde leerkrachten behartigen in hun lessen de algemene opvoeding van de leerlingen. Directeur : Luc VanVaerenbergh.

P1030112

Foto’s © Gazet van Hove.