Hove / Regio

Midden maart jl. hadden we een gesprek met onze vorige burgemeester (van 1989 tot 2012) de heer Luc Vuylsteke de Laps (CD&V). De mogelijke fusies van gemeenten – Hove met één of meerdere buurgemeenten – kwam ook uitgebreid aan bod tijdens dit gesprek. Onze vorige burgervader stelde dat “Indien nodig zullen wij een referendum uitlokken over de positie van Hove bij fusies van gemeenten.”

logo Edegem

Wij vonden dit een leuke uitspraak en keken hoopvol vooruit, hopende dat de democratie in Hove eens volledig kon spelen over een belangrijk onderwerp dat alle Hovenaars aangaat.

Ondertussen gingen er ruim drie maanden voorbij. In de Hovese gemeenteraad werd er over mogelijke fusies van Hove met buurgemeenten niets meer gezegd, ook niet door CD&V of hun kartelconstructie “Fan van Hove”, wat ze samen met de liberalen van O-VLD invullen. In de feiten zijn het enkel vier CD&V-ers die voor deze kartelconstructie in de Hovese gemeenteraad zetelen en dus het woord (kunnen) voeren.

Luc Vuylsteke de Laps

Hoog tijd om eens aan de Hovese CD&V-afdelingsvoorzitter Wim Bollaert te vragen : Hoe zit het nu met jullie referendum over de fusies van gemeenten ? Komt dat er nog ? of is het reeds begraven ?”

Wim Bollaert : “Neen begraven is dat zeker niet. We waren vol verwachting op de standpunten in de gemeentelijke commissie omtrent fusieverhaal, maar blijkbaar weten de andere fracties nog steeds niet echt wat ze willen. Hopelijk volgende week, na de volgende commissie, daar toch wat meer duidelijkheid over. Hove Beweegt heeft het zelfs niet op zijn Toile Cirée geagendeerd !? Wij gaan daar in onze volgende publicatie alvast op door en het verhaal referendum komt naargelang al het bovenstaande dan terug.”

cd&v
is tegen gemeentefusies

Groen-links weet het niet meer …

Het groen-linkse Hove Beweegt ligt duidelijk met zichzelf in een knoop in het dossier over de fusies van gemeenten. Op nationaal vlak zijn de groen-linkse partijen SP.a en Groen voorstanders voor een fusie van gemeenten. Ze willen beiden sterke gemeenten met minstens 15.000 inwoners. Hove telt vandaag 8.200 inwoners.

Lokaal ligt dit al wat moeilijker voor de groen-linksen. In Hove vormen de groen-linksen een kartel en zetelen samen in de oppositie, in Edegem zit Groen samen met de N-VA in de bestuurscoalitie en bestaat er geen SP.a meer. Zelfde toestand in Kontich en Lint : Groen samen met N-VA in de bestuursmeerderheid. De N-VA is dus voor de Groenen geen baarlijke (fascistische) duivel zoals dikwijls voorgehouden in groen-linkse kringen. In Lint zitten zowel de Groenen als de socialisten met de N-VA in de bestuursmeerderheid. Zijn het linkse N-VA-ers of rechtse socialisten ???

P1030156
ligt met zichzelf in de knoop over gemeentefusies

In Mortsel zit de SP.a met de N-VA in de meerderheid en Groen in de oppositie (Pira). Enkel in Boechout maakt de N-VA geen deel uit van de plaatselijke linkse bestuurscoalitie.

In Hove maakt de lokale partij Ph7 Positief Hove – een samenraapsel van enkele afscheuringen van CD&V en O-VLD – samen met de N-VA deel uit van de bestuursmeerderheid. Binnen het Hovese gemeentebestuur loopt het niet erg vlot tussen de partners. Ph7 is als lokale partij een tegenstander van gemeentefusies.

Ph7 en het groen-linkse Hove Beweegt lonken al een hele tijd naar elkaar om in 2018 te proberen een bestuursmeerderheid op poten te zetten (weer belastingverhogingen ?). Daarom is het groen-linkse Hove Beweegt ook niet erg spraakzaam over een mogelijke fusie van gemeenten. Ze moeten hun potentiële (toekomstige) bestuurspartner Ph7 immers voldoende opvrijen !

Verkiezingen 2014
Referendum over gemeentefusie van Hove ???

Op hun laatste politieke meeting zweeg Hove Beweegt in alle talen over de fusies van gemeenten. Enkele maanden voorheen werd dit gegeven o.a. door gemeenteraadslid Anne Van Put in de gemeenteraad aangekondigd als belangrijk gespreksonderwerp voor hun meeting. Maar nu, afgevoerd voor het hogere partijbelang (partijzuivering ? Anne V.P. monddood gemaakt ?).

Om terug te proberen ‘in de kaas te zitten’ (erbij zijn) … links lullen en rechts zakken vullen … moet groen-links veel eerdere standpunten inslikken !!! Wie gelooft zulke mensen nog ???

Geld dollars
“erbij zijn” … is erg belangrijk voor groen-links

 

Foto’s © Gazet van Hove