IGEAN heeft op haar algemene vergadering van 17 juni 2016 opnieuw het vertrouwen gekregen van de 30 bij haar aangesloten besturen. De verlenging was noodzakelijk voor het voortbestaan van de organisatie, want de duurtijd van IGEAN liep tot 21.06.2016. Met het vernieuwde vertrouwen voor de volgende 18 jaar kan er verder worden getimmerd aan een intergemeentelijke werking rond afval, klimaat, veiligheid, ruimtelijke ordening, wonen, …

 

vuilnisbak St. Laureysplein
vuilnisbak St. Laureysplein Hove

Er is lang en hard gewerkt aan de verlenging. Vorige zomer startte de brainstorm. Al snel volgden een missie en een visie, die de kernopdracht van IGEAN omvatten. In het najaar van 2015 organiseerde IGEAN een digitale bevraging van de besturen om na te gaan welke vragen, opmerkingen en behoeften er zijn. Dit voorjaar kreeg de verlengingsnota definitief vorm met de definiëring van de bestuursorganen van IGEAN, de statutenwijziging én het concept van het innovatiefonds. Tijdens dit traject namen we uitgebreid de tijd om alle partners te informeren.

IGEAN heeft de afgelopen 47 jaar veel gerealiseerd. De continue groei van de organisatie doorheen de jaren toont dat aan. De bevraging van de besturen in het veranderingstraject heeft echter duidelijk gemaakt, en erg verrassend was dat niet, dat er nog heel wat uitdagingen op ons wachten.

IGEAN nieuw logo

Vandaag zet IGEAN al de lijnen in de regio uit voor het afvalbeleid van de aangesloten besturen. En de resultaten van het afgelopen decennium mogen gezien worden. Diftar op de recyclageparken heeft er bijvoorbeeld voor gezorgd dat de hoeveelheid grofvuil meer dan gehalveerd is. Ruim 18.000 ton in 2007 ten opzichte van 8.000 ton in 2015. We moeten hier op blijven inzetten en zorgen voor een nog beter sorteerresultaat. Ook de manier waarop we dit organiseren is belangrijk. De omslag van een afval- naar een materialenbeleid moet in elk geval het na te streven resultaat zijn.

P1010176

Klimaat is een vrij nieuwe activiteit van onze intergemeentelijke vereniging. Iedereen heeft al jaren de mond vol over de effecten van de klimaatwijziging en de uitstoot van de broeikasgassen. Niet dat we opwarming van de aarde in de regio van IGEAN zullen stoppen, maar ons steentje bijdragen is wel onze plicht. Klimaatacties voor de eigen besturen en de inwoners zullen hiervoor moeten zorgen. Zelf het goede voorbeeld geven hoort hier uiteraard ook bij. Afvalarm werken, duurzaam energiegebruik, ophaalwagens op CNG, …

Ook het beleidsdomein waar het voor IGEAN allemaal mee begon, sociale verkavelingen, blijft deel uitmaken van onze activiteiten. Alhoewel we het nu steken onder de noemer ‘wonen’ En die noemer omvat vandaag heel veel. Alle beleidsdomeinen waar IGEAN rond werkt, vind je hier in terug : ruimtelijke ordening, mobiliteit, duurzaamheid, afval en ga zo maar door. Maar ook andere zaken moeten hier een plaats krijgen. De afgelopen weken hebben heel wat gezinnen in Vlaanderen te maken gekregen met wateroverlast. De ‘waterneutraliteit’ van woningen, wijken, dorpen, gemeenten was naar aanleiding van de wateroverlast dan ook een hot item. Wonen is bij uitstek het thema waar veel samenwerking en overleg noodzakelijk is. Je kan er zeer mooie resultaten mee bereiken. De optimale lokale leefomgeving staat immers centraal in onze visie.

verkeer Kapelstraat

‘Organiseren en ondersteunen’ moet nog een juiste invulling krijgen. Onze kleinere besturen zitten hier, door een veelheid van opdrachten en beperkte middelen, al langer met een duidelijke vraag aan IGEAN. Maar samenwerking biedt natuurlijk ook voordelen voor alle besturen. Een globaal asfalteringsdossier bijvoorbeeld moet kunnen leiden tot goedkopere prijzen en een dus optimalere inzet van de middelen. IGEAN zal hierin ook aandacht hebben voor de schaal waarop er gewerkt moet worden.

Vlaanderen verwacht dat gemeenten samen een streekbeleid ontwikkelen. Deze visie om van onderuit te werken is zowel een uitdaging als een kans. Regiovorming kan niet tot één beleidsdomein beperkt worden, maar is een ruim begrip. Het is zinvol en zelfs noodzakelijk om de intergemeentelijke belangen en visies over meerdere beleidsthema’s vorm te geven. Tijdens de gesprekken die we hierover de voorbije weken hebben gevoerd, is meermaals de bezorgdheid naar boven gekomen dat hierbij ook maatwerk moet geboden worden, afhankelijk van het (beleids)thema dat op tafel ligt.

start taxusinzameling IGEAN 2016

IGEAN kán en wil als faciliterende organisatie het platform bieden om de intergemeentelijke samenwerking tussen de aangesloten besturen verder te ondersteunen en te coördineren.

Daarbij kunnen bestaande overlegstructuren met de burgemeesters en andere onderliggende samenwerkingsverbanden het forum vormen voor overleg.

In onze missie en visie hebben we het engagement ingeschreven om proactief, flexibel en transparant samen te werken met de aangesloten lokale besturen. De uitbouw van een streekbeleid past hier perfect in. Op de raad van bestuur van 6 juli wordt het resultaat van de informatieronde bij de gemeenten geagendeerd. Wij rekenen op een ruime positieve respons.

P1030082

Er zijn en blijven dus vele uitdagingen. Maar koken kost uiteraard geld. Het principe dat we steeds hanteerden – werken tegen kostprijs – blijft overeind. Het maakt dat IGEAN steeds scherp blijft.

Maar het principe mag het proactieve en het vooruitstrevende niet belemmeren. Niet voor niets zijn dit twee begrippen die een belangrijke plaats krijgen in de missie en de visie van IGEAN. De afgevaardigden van onze besturen hebben met de verlenging en de bijhorende statutenwijziging dan ook het innovatiefonds goedgekeurd. Via dit nieuwe fonds krijgt IGEAN een jaarlijkse bijdrage waarmee we proactief aan de slag kunnen. Bovendien moet het ons toelaten om sneller op vragen en behoeften in te spelen. Met het vernieuwd vertrouwen dat we net van al onze partners hebben gekregen kunnen we samen verder bouwen aan de optimale lokale leefomgeving.

Samen is de rode draad door ons verhaal.

Samen zijn we beter en staan we sterker.

Samen maken wij het verschil.

Samen beter

 

Erik Broeckx

Voorzitter .

Erik Broeckx

Foto’s © IGEAN & Gazet van Hove.