Haalbaarheidsstudie administratief centrum – lastvoorwaarden en gunningswijze

De huidige accommodatie en infrastructuur van het Hovese gemeentehuis aan de Geelhandlaan zijn niet meer van die aard dat ze ondersteuning kunnen bieden aan een hedendaagse dienstverlening. Men zetelt in een geklasseerd historisch kasteel waar men geen enkele verbouwing mag aan doen of men komt in botsing met Erfgoed Vlaanderen.

Het is aangewezen om een degelijk administratief centrum ter beschikking te stellen van de inwoners met een “front-, middle- en backoffice”. Het gemeentebestuur gaat uit van een aanpassing van het huidige historische gebouw en een zo goed mogelijke centralisering van de gemeentelijke diensten.

In het kader van de opdracht “Haalbaarheidsstudie administratief centrum” werd een bestek met nr. 2015-057 opgesteld door Openbare werken. De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op € 50.000,00 incl. 21% btw.

Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder bekendmaking.

Gemeentehuis Lente

Raadslid Filip Lecoutre (CD&V) vroeg “wat wenst het bestuur te bereiken ? Is dit gereflecteerd in het bestek ? 50.000 euro is ineens veel geld en we zouden niet willen dat dit zomaar over de balk wordt gesmeten”. Burgemeester Koen Volckaerts (N-VA) antwoordde : “Deze locatie – met de toekomstige integratie van het OCMW in de gemeentediensten – is niet aanvaardbaar. We moeten werken met een back-, middle en frontoffice. Deze opdracht hebben we ook aan het studiebureau meegegeven : de noden in functie van het nieuwe personeelsorganigram bestuderen en in kaart brengen. Wat is er nodig ? Voldoende ruimte ? Advies rond gebouwen ? Onze voorkeur gaat uit om met dit gemeentehuis iets te doen. Er zijn hier mogelijkheden. In het RUP Weyninckhoven (Ruimtelijk Uitvoeringsplan) is dit eruit gehaald.Filip Lecoutre : “Waarom moet die studie extern gebeuren ? Er is reeds een interne werkgroep mee bezig geweest ?” Koen Volckaerts : “U gaat ervan uit dat er interne know-how is ?”

 CC De Markgraaf

De gemeentesecretaris Luc Vanrusselt mengde zich ook in de gesprekken : “We moeten de organisatie van de gemeentelijke administratie naar de toekomst bekijken. Een front- en backoffice gaat in het huidige gemeentehuis niet. Een aantal medewerkers zullen dichter op elkaar moeten zitten. Zo ontstaat kruisbestuiving en nieuwe acties. We hadden drie scenario’s en vestigingen voor ogen : 1ste kasteel Weyninckhoven, 2de de gronden van het OCMW in de Paul van Ostaijenlaan, 3de O.C. ‘De Markgraaf’ in de Kapelstraat. Het schepencollege heeft ‘De Markgraaf’ onmiddellijk geschrapt. Scenario 1 moeten we eerst uitdiepen. Welk zijn de mogelijkheden ? Kostprijs ? Rekening houden met het erfgoed ! Zo gaan we ook scenario 2 onderzoeken.”

Uiteindelijk keurde de bestuursmeerderheid van N-VA en PH7 deze lastvoorwaarden goed, de oppositie stemde tegen.

Sociaal Huis Hove

 

Foto’s © Gazet van Hove.