Ouderen, gezinnen of alleenstaanden in Hove kunnen thuis hulp krijgen van de verzorgenden van het OCMW indien ze omwille van ziekte, handicap of ouderdom moeilijkheden ondervinden om de huishoudelijke taken uit te voeren. De verzorgende geeft hulp bij de huishoudelijke taken zoals boodschappen doen, het bereiden van de maaltijden, wassen, strijken, …

Ze staat ook in voor het verzorgen van de persoon zelf.

Algemene psychosociale en pedagogische ondersteuning en begeleiding hoeren eveneens bij de taken van verzorgende.

Sinds 1 januari 2013 maakt OCMW Hove deel uit van de regionale DGAT Kina pv, samen met de OCMW ’s van Borsbeek, Wijnegem, Schelle en Wommelgem. Deze samenwerking is er gekomen om aan de wettelijke minimumvereisten m.b.t. schaalgrootte te voldoen.

In totaal gaf OCMW Hove in 2015 welgeteld 7.892 uren gezinshulp. Dit is een stijging tegenover 2014 (7.504,93 uur). Er werd aan 60 verschillende klanten hulp geboden. Er kwamen in 2015 zestien nieuwe klanten bij, bij 24 klanten werd de hulp gestopt.

68,3% van de klanten is ouder dan 80 jaar, 45% is tussen de 80 en 90 jaar oud. Opvallend is dat bijna 1 op de 4 klanten (23,3%) van de klanten gezinszorg ouder is dan 90 jaar.

Gemiddeld krijgt een klant van het OCMW Hove 129 uren zorg per jaar. Er zijn klanten die slechts 2 uur om de twee weken hulp krijgen, maar er zijn er ook die 12 uur per week hulp krijgen. Hier merken we een verschuiving naar korte blokken van hulpverlening. Waar er vroeger meer met blokken van 4 uur werd gewerkt, komt het meer en meer voor dat de mensen 2 uur hulp vragen.

De uurtarieven worden vastgesteld door het Vlaams Agentschap. In verhouding met hun inkomen betaalden klanten in 2014 tussen de 2 euro en de 15 euro per uur.

P1020791

Warme maaltijden aan huis

Wie niet meer in staat is zijn warme maaltijden zelf te bereiden, kan hiervoor beroep doen op de dienst warme maaltijden van het OCMW. Men werkt samen met een externe leverancier voor de bereiding en de bedeling van de maaltijden.

Op aanvraag kunnen ook dieetmaaltijden geleverd worden. Via de coördinator van de thuisdiensten wordt de bestelling doorgegeven aan de traiteur. De prijs wordt berekend op basis van het inkomen van de cliënt.

In 2015 werden 3.271 warme maaltijden aan huis bezorgd aan gemiddeld 23 verschillende mensen. Men merkt terug een stijging tegenover de laatste twee jaren. Er werden 3.114 gewone maaltijden geleverd en 157 dieetmaaltijden.

OCMW Dienstencentrum Ten Hove

Bron : OCMW Hove, jaarverslag 2015.

Foto’s © Gazet van Hove