REGIO

Op 1 januari 2016 werd Brandweer Zone Rand opgericht in het kader van de brandweerhervorming.

Begin juli jl. stelde de brandweer op een manifestatie op het Edegemse gemeenteplein het nieuwe materiaal voor in gezelschap van minister van Binnenlandse zaken Jan Jambon.

De Brandweerzone stelde een aantal voertuigen en materialen voor die het afgelopen jaar in gebruik werden genomen. Het is een verscheiden lijst van materialen, gezien de grote omvang van interventies waarmee de posten binnen de brandweerzone te maken krijgen : woningbranden, natuurbranden, technische interventies (vb. reinigen van de openbare weg), duikopdrachten, interventies m.b.t. wateroverlast en nog veel meer. Het totaalbedrag van deze investering bedraagt zo’n 1,5 miljoen euro voor de veiligheid van ruim 413.000 inwoners.

P1030268

Primeur 1 : Aanpak incidenten Gevaarlijke stoffen (IGS)

De basissets zijn er om de brandweermannen te beschermen. De sets zijn zo vernuftig dat er al interesse is van andere brandweerzones. Ze werden aan alle posten afgeleverd inclusief instructiefiches.

P1030271

Primeur 2 : multifunctionele autopompen

Dankzij de kennis van Brandweer Zone Rand kon onder andere de bestaande autopomp van Brasschaat en Edegem (bouwjaar 2011) omgebouwd worden. Deze autopomp, aanvankelijk enkel voorzien voor brandinterventies, werd omgebouwd tot een multifunctionele autopomp. Door een weloverwogen investering van 76.000 euro (volledig gefinancierd door Zone Rand) is deze wagen ook inzetbaar voor technische interventies en incidenten met gevaarlijke stoffen.

Dit voertuig kostte 340.000 euro en functioneert als de eerste inzet bij brand, technische hulpverlening en ongevallen met gevaarlijke stoffen.

P1030247

Primeur 3 :  Beveiliging interventies Openbare Weg (BIOW)

Al de uitrustingen zijn uitgerust met een set verkeerkegels, flitslampen, signaallampen en hesjes die wettelijk verplicht zijn om op te stellen zodat men andere weggebruikers kan waarschuwen dat men aan het werk is op de openbare weg. Het signalisatievoertuig is perfect uitgerust om met zijn klapscherm en pijl op grote wegen en autostrades dezelfde opdracht uit te voeren.

P1030270

Primeur 4 : coördinatiecontainer – een primeur voor België

Brandweer Zone Rand is mee met zijn tijd. Zo werd de coördinatiecontainer volledig ingericht en voorzien volgens de nieuwe systemen van commandovoering. Dit systeem, een primeur voor België, ‘dwingt’ de vergadering een beslissing te nemen in het geval van een crisis. Deze coördinatiecontainer is een mooi voorbeeld van de samenwerking tussen de brandweerzone Rand en zowel de FOD Binnenlandse Zaken als de provincie Antwerpen.

P1030265

“Onze brandweermannen voorzien van professioneel en modern materieel is een evidentie. Ze hebben immers een speciale band met hun materieel, omdat het letterlijk van levensbelang is. Stel je maar eens voor dat een ploeg in een brandende woning staat en de pomp doet het niet. We vieren dan ook graag feest bij de ingebruikname van nieuwe vrachtwagens, containers of ander materieel. Vroeger, zo’n 40 jaar geleden, maakte zelfs de fanfare haar opwachting bij de inhuldiging van nieuw brandweermaterieel. Onze zone is vandaag heel trots en blij dat onze burgemeesters en onze minister ons werk ondersteunen en komen bewonderen” aldus zonecommandant Erik Janssen.

P1030249

Foto’s © Gazet van Hove.