IN BLOG : DE FRANSE NEDERLANDEN – LES PAYS-BAS FRANÇAIS

Op 10 augustus a.s. zal het precies 450 jaar geleden zijn dat in het Frans-Vlaamse Steenvoorde de beeldenstorm losbarstte. In enkele maanden tijd bereikte deze religieuze revolutie Groningen en liet door heel de Nederlanden een spoor van vernieling na. Het is zonder meer een van de meest traumatische periodes in de geschiedenis van de Lage Landen. Uiteindelijk leidden deze gebeurtenissen tot de splitsing van de Zuidelijke en de Noordelijke Nederlanden. Reden genoeg dus om de gebeurtenissen in Steenvoorde en omgeving te herdenken. Er worden een heel reeks evenementen georganiseerd. Op de website Beeldenstorm450.eu is hierover heel wat informatie terug te vinden.

Cassel
Cassel

 

Ook Ons Erfdeel vzw en het jaarboek De Franse Nederlanden-Les Pays-Bas Français willen hierbij niet achterblijven. Op 5 oktober a.s. organiseren wij in de kantoren van Ons Erfdeel vzw een gesprek “Over tolerantie gisteren en vandaag. Van Steenvoorde tot Palmyra”. De historica Anne-Laure Van Bruaene en de filosofe Tinneke Beeckman zullen het hebben over tolerantie. In 1566 trok de Beeldenstorm een spoor van geweld door de Nederlanden. In 2015 vernietigden de strijders van IS beelden en tempels in Palmyra. Hoe keek men in de 16e-eeuw aan tegen andersgelovigheid ? Wat vond een denker als Spinoza in de zeventiende eeuw over tolerantie ? Wat kan een individu, een samenleving verdragen ? Waar liggen de grenzen van de tolerantie vandaag ?

Musée de Flandre Cassel
Musée de Flandre, Cassel

Anne-Laure Van Bruaene zal in een korte inleiding de historische context van de Beeldenstorm schetsen, waarna Tinneke Beeckman zal spreken over tolerantie in de zeventiende eeuw en met name bij Spinoza. Daarna leidt hoofdredacteur Luc Devoldere een gesprek met beide dames over de inzet van het tolerantiedebat vandaag.

Dit gesprek heeft plaats in de kantoren van Ons Erfdeel vzw (Murissonstraat 260, Rekkem) en kan door maximaal 50 personen bijgewoond worden. Inschrijven is dus noodzakelijk (info@onserfdeel.be). De toegangsprijs bedraagt 5 euro. Het gesprek gaat door in het Nederlands.

Deze avond wordt georganiseerd in samenwerking met de culturele organisatie Zénon3000 uit Sint-Winoksbergen. Ook deze organisatie zal aandacht besteden aan de Beeldenstorm. Op vrijdag 9 september wordt in het stadhuis van Hondschote en op zaterdag 10 september in dan van Sint-Winoksbergen een colloquium georganiseerd over de Beeldenstorm in het Frans-Vlaamse Westkwartier.  Naast organisator Philippe Royer van Zénon 3000 komen ook historici zoals Eric Vanneufville, Alain Derousseaux, Solange Van Robais de Coussemaker aan het woord, naast anderen zoals de musicoloog Damien Top, socioloog Alain Servantie of Dominique Tourte, directeur van de uitgeverij “invenit”.

Het volledige programma vindt u hier. Dit colloquium gaat door in het Frans.

flandre - leeuw

www.onserfdeel.be .

 

Foto’s © Reporters.