Het bericht is opmerkelijk aangezien ook een van de daders die onlangs de pastoor in Saint-Etienne Du-Rouvray (F) vermoordde van zeer nabij werd opgevolgd. Naast een enkelband ‘beschikte’ de terrorist zelfs over een zogenaamde ‘fiche S’. Wat betekent dat hij werd beschouwd als een potentiële bedreiging voor de nationale veiligheid.

AK47
Volgens het Vlaams Belang maakt de ‘opvolging’ en ‘screening’ waar staatssecretaris Theo Francken (N-VA) vandaag de grote sier mee maakt, hoegenaamd geen indruk op potentiële islamterroristen. VB-voorzitter Tom Van Grieken eist dan ook dat asielzoekers die er islam-extremistische sympathieën op nahouden hun recht op asiel bij voorbaat verliezen. “Geradicaliseerde asielzoekers moeten niet worden opgevolgd, maar teruggestuurd”, klinkt het. Vandaag reeds stelt de wet dat wanneer er redelijke gronden bestaan om een vluchteling te beschouwen als een gevaar voor de nationale veiligheid hij zijn beschermingsstatus verliest. “Maar vaak ontbreekt de politieke moed om die wet ook in de praktijk om te zetten”.

P1030380
Staatssecretaris Theo Francken

Verder pleit het VB voor het uitburgeren of denationaliseren van moslimextremisten. Dat betekent dat Belgische jihadisten en hun sympathisanten hun nationaliteit kunnen verliezen. “De nationaliteitswet voorziet in een dergelijke procedure, maar ze wordt nauwelijks toegepast”, aldus nog Tom Van Grieken.

 

Foto’s © Reporters – coverfoto : Tom Van Grieken op een meeting in Hove