Lancering ‘borsten-info-tent’ op woensdag 5 oktober 2016 door stad Mortsel en de gemeenten Kontich, Edegem, Hove, Boechout en Lint

Wereldwijd is oktober de maand van de strijd tegen borstkanker. Terecht overigens. Elk jaar wordt in Vlaanderen bij 6.000 vrouwen borstkanker ontdekt. 8 op 10 vrouwen overleven de ziekte dankzij vroegtijdige opsporing en een geïndividualiseerde behandeling. Borstkanker komt het meest voor bij vrouwen vanaf 50 jaar. Vrouwen van 50 t.e.m. 69 jaar worden dan ook om de twee jaar uitgenodigd door de Vlaamse overheid (Centrum voor Kankeropsporing, CvKO) om gratis een screeningsmammografie te laten nemen. Heel wat vrouwen gaan echter niet op deze gratis uitnodiging in. Vooral vrouwen uit de Zuidrand van Antwerpen scoren opmerkelijk lager dan het Vlaamse en het Antwerpse gemiddelde. Dit gegeven en het feit dat we sinds kort over een gloednieuwe mammobiel en een extra bijkomende mammografische éénheid beschikken (Sint-Jozef te Mortsel), was voor ons de reden om de handen in elkaar te slaan. Met een gezamenlijke informatiecampagne hopen we het tij te doen keren !

P1030295

Welke acties gaan we samen ondernemen ?

 Met een ‘rondtrekkende borsten-info-tent’ trachten we vrouwen alsnog over de streep te trekken om een gratis screeningsmammografie te ondergaan. We ontwierpen een heuse ‘borsten-info-tent’ om vrouwen maximaal te informeren, gerust te stellen en tot actie aan te zetten. In deze info-borsten-tent voorzien we onder andere: een voelborst, ‘knobbel’sleutelhangers, informatieve flyers, een flip-over met beknopte info over borstkanker(preventie), een voorbeeld van uitnodiging die mensen ontvangen, enz.

Daarnaast zullen de deelnemende gemeentes tijdens de maand oktober ook jaarlijks een extra eyecatcher aan het stadhuis of hun OCMW-gebouw aanbrengen:  het alom gekende fuchsiaroze lintje, weliswaar in extra groot formaat !

 

Waar en wanneer kan u kennismaken met onze ‘borsten-info-tent’ ?

Woensdag 5 oktober 2016 staan we op de markt in Mortsel. Om 10.30 uur is er een gezamenlijk persmoment in de ‘borsten-info-tent’, Stadsplein 2, 2640 Mortsel (ter hoogte van het nieuwe onthaalgebouw).

Aanwezig zijn alvast: een vertegenwoordiger van het Lokaal gezondheidsoverleg, de ontwerpster van onze ‘borsten-info-tent’ en de twee schepenen bevoegd voor Welzijn  Gitta Vanpeborgh (Mortsel) en Anja Rens (Kontich).

Borstkanker, pak het aan voor het jou aanpakt !

Rode kruis

Aanvullende feiten en cijfers

*  Globaal gezien laten 65% van de 50 t.e.m. 69-jarige vrouwen in Vlaanderen zichtesten op borstkanker. Een deel via het gratis bevolkingsonderzoek, een deel via een andere weg.

*  In het Bevolkingsonderzoek Borstkanker worden alle 50 tot en met 69-jarige vrouwen in Vlaanderen uitgenodigd om elke 2 jaar gratis een screeningsmammografie te laten nemen. Bijna de helft (47%) van de vrouwen laat zich testen op borstkanker door in te gaan op de uitnodiging. Het bevolkingsonderzoek garandeert een sterke kwaliteitsbewaking, de beoordeling van de mammografieën door minstens 2 radiologen en een persoonlijke resultaatsmededeling. De screeningsmammografie is een momentopname, het is daarom belangrijk om elke 2 jaar opnieuw deel te nemen aan het bevolkingsonderzoek.

*  18 % van de vrouwen uit de doelgroep laat zich buiten het Bevolkingsonderzoek  Borstkanker onderzoeken. Soms zijn aangepaste onderzoeken nodig omdat vroeger al borstkanker werd vastgesteld of omdat er sprake is van een sterk verhoogd risico. Meestal is dit niet het geval. Dan is deelnemen aan het kwaliteitsvolle bevolkingsonderzoek de beste keuze. Bovendien is het onderzoek gratis.

*  35% van de vrouwen uit de doelgroep laat zich niet preventief onderzoeken op borstkanker terwijl dit wel aangewezen is. Deze vrouwen raden we aan om deel te nemen aan het bevolkingsonderzoek.

*  Hoe vroeger borstkanker wordt opgespoord, hoe groter de kans op genezing en hoe minder zwaar de behandeling.

 Interventiewagen Rode Kruis

Onderstaande cijfers tonen dat het % vrouwen dat ingaat op de uitnodiging van het Bevolkingsonderzoek voor een gratis screeningsmammografie (eerste kolom) helemaal niet goed zijn voor de Zuidrand. Het % voor Mortsel, Edegem, Boechout, Hove en Kontich ligt flink onder het Vlaams (47%) en het Antwerps (45%) gemiddelde. Enkel Lint, Borsbeek, Ranst en Wommelgem scoren boven de 40%.

Deze vaststelling en het gegeven dat we sinds kort over een gloednieuwe mammobiel en een extra mammografische éénheid beschikken (Sint-Jozef Mortsel), is dan ook de reden waarom we beslisten de handen in elkaar te slaan voor een heuse info campagne !

Onderzoek mammografie

kolom 1 : % deelname screeningmammo (2014)

kolom 2 : % onderzoek mammografie (2012) screening + diagnostische mammo

Antwerpen :                                           37,8                                      61,2

Boechout :                                             34,5                                      59,8

Borsbeek :                                             42,8                                      69,6

Edegem :                                               31,4                                      64

Hove :                                                   32,1                                      69,7

Kontich :                                                 38,6                                      67,7

Lint :                                                      43,8                                      72,2

Mortsel :                                                 30,7                                       63,8

Ranst :                                                    43,4                                      69,1

Wommelgem :                                         42,5                                      69,1

Zwijndrecht :                                          36,0                                      68,2

Vlaams gewest :                                       47,2

Provincie Antwerpen :                              45,0

 

Foto’s © Gazet van Hove.