Hove

Op de gemeenteraad van september jl. werd de samenwerkingsovereenkomst tussen de gemeente Hove, de gemeente Boechout en de provincie Antwerpen inzake een samengevoegde overheidsopdracht voor de uitvoering van het project ‘het inrichten van het landschapspark Frijthout’ besproken. Schepen voor Milieu Bart Van Cauwenberghe (N-VA) lichte heel het dossier toe aan de hand van videobeelden.

Frijthout een buitengewoon plekje in Hove

De hoofddoelstelling van het project is de herstelling van het typische landschap van weleer in Frijthout en het deels toegankelijk maken voor het publiek. De nevendoelstellingen van het project zijn de realisatie van een fietsverbinding voor omwonenden en schoolgaande jeugd, ecologische opwaardering van het gebied door de aanleg van kleinschalige landschapselementen zoals houtkanten, hagen, bomenrijen, bosjes en poelen, recreatieve ontsluiting van het gebied door middel van wandelpaden en duidelijkheid over de locatie en de rechtszekerheid van in en om het gebied liggende recreatieve infrastructuur evenals de herwaardering van de Koude Beek die in deze zone haar brongebied heeft.

Koude beek

Er werden archeologische opgravingen gedaan om te onderzoeken of er historische zaken nog in de grond staken. Er werd geen Romeinse villa gevonden. Wat men wel vond waren enkele scherven van vroegere bewoning en de oorspronkelijke rivierbedding van de Koude Beek. Deze beek werd in de afgelopen decennia verlegd ten voordele van de plaatselijke landbouw en veeteelt.

De noodzakelijke ingrepen om de hoofddoelstelling te realiseren vormde de aanleiding om enkele bijkomende ingrepen uit te voeren die het gebied tot een samenhangend geheel kunnen omvormen, met aandacht voor natuur, zachte recreatie, waterbeleid en buurtwerking. Dit vanuit de redenering dat het efficiënter en kosten-baten interessanter is om deze werken samen uit te voeren.

De geplande ingrepen omvatten onder andere : aanleg van fietsverbindingen, aanleg van een net werk van wandelpaden die ook als onderhoudsweg dienst doen, her-meandering en ecologische inrichting van de Koude Beek, aanleg van een amfibieënpoel en aanleg van een speelheuvel.

De werken worden gegund als één gezamenlijk project. De totale kost wordt geraamd op bijna 385.000 euro, exclusief BTW.

De gehele gemeenteraad ging met dit punt akkoord.

Frijthout-voetbalvelden

Foto’s © Gazet van Hove.