Vrijdag 11 november 2016

Herdenking Wapenstilstand : ‘Lieve meter’

Eucharistieviering om 10.00 uur in de Sint-Laurentiuskerk. Aansluitend optocht naar het Monument der Gesneuvelden met toespraak afgevaardigde schepencollege en KNSB, bloemenhulde en hymnen door Koninklijk Harmonieorkest Sint-Laureys. Cultureel programma ‘Lieve Meter’ om 12.00 uur in Da Capo met aansluitend een korte receptie.

de grote oorlog 14-18 100 jaar later

‘Lieve meter’

In de periode 2014-2018 herdenken we dat honderd jaar geleden ‘de grote oorlog’ in alle hevigheid woedde in onze contreien. ‘Lieve Meter’ brengt een ode aan de talrijke frontsoldaten die toen huis en haard verlieten om te strijden voor het vaderland. Aan de hand van brieven aan oorlogsmeters en muziek ten tijde van WO I wordt een muzikaal-poëtische hulde gebracht aan deze moedige mannen. Na het succes van ‘Gezelle Gezongen’ slaan de muzikanten Bart Vandekerkhove (zang en woord), Stan Driesen (piano, accordeon en mondharmonica) en Johan Vandendriessche (fluiten) opnieuw de handen in elkaar om de muzikale geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog in de kijker te plaatsen. Een selectie cabaret-, soldaten-, mars- en luisterliederen wordt versterkt door het lezen van brieven, verhalen en poëzie van onder andere Ernest Claes, Paul van Ostaijen, Cyriel Buysse en anonieme frontstrijders.

Aanvang 12.00u. Zaal Da Capo, Lintsesteenweg 1a Hove. Inkom gratis. Meer info op tel. 03 / 460 33 12.

P1020931

Tweedehandsspeelgoedbeurs

Wil je graag ook zelf speelgoed verkopen ? Alle info en het aanvragen van een verkooplijst kan via e-mail naar speelgoedbeursd.gezinsbond@gmail.com. Lijsten kunnen worden aangevraagd vanaf 22 oktober voor leden van de Gezinsbond, vanaf 31 oktober voor niet-leden (tot uitputting van de lijsten).

Regina Pacis 1, Mortselsesteenweg 70 Hove. Van 13.00u. tot 16.00u. Gratis toegang.

speeltuigen

Zaterdag 12 november 2016

Beweeg mee voor gezondheidszorg voor iedereen: gratis workshop line dance

Kom mee sporten ten voordele van 11.11.11.

111111

1,3 miljard mensen hebben geen toegang tot gezondheidszorg. Ze hebben geen dokter, apotheker of ziekenhuis in de buurt. Laat staan dat ze die kunnen betalen. Dat is onrechtvaardig, want iedereen heeft recht op goede zorgen bij ziekte. Tussen 4 en 13 november bewegen overal in Vlaanderen mensen voor 11.11.11. Met het ingezamelde geld wordt gebouwd aan een degelijke en betaalbare gezondheidszorg in het Zuiden. Dit doet 11.11.11 onder andere door gezondheidswerkers op te leiden die zich inzetten om moeder- en kindersterfte terug te dringen op de meest afgelegen plekken in India en Congo, mutualiteiten te helpen uitbouwen in landen zoals Mali en Burundi en politici aan hun mouw te trekken om basisgezondheidszorg wereldwijd te verzekeren.

Zaal Da Capo, Lintsesteenweg 1a Hove, van 10.00u. tot 12.00u. – Gratis inkom. Org. AROS.

Meer info bij Els Lauwers, tel. 03 / 460 33 26, e-mail : ontwikkelingssamenwerking@hove.be .

 

Try-out theatermonoloog Johan Terryn

Johan Terryn trekt de zalen in met ‘De ingehuurde man’, zijn tweede theatermonoloog.

Johan Terryn, gekend van radio- en televisiewerk, brengt op zaterdag 12 november om 20.15 uur in zaal “Da Capo”, Lintsesteenweg 1a Hove, een theatermonoloog met cabareteske uitstapjes, humor, poëzie, rauwe realiteit en een meeslepende plot. Een tragikomisch verhaal rond liefdesverdriet en de krakkemikkigheid van onze communicatie. Na zijn fel geapprecieerde solo-theaterdebuut in 2014 komt Johan met een schitterende tweede voorstelling.

Een professor geeft een eenvoudig Frans lesje aan zijn publiek. Eenvoudig, maar niet geheel onschuldig. Langzaam roept zijn les meer en meer vragen op. De toeschouwers worden getuige van het liefdesdrama dat zich in zijn leven heeft afgespeeld. Het thema van deze voorstelling is de liefdesbreuk die de professor tot in zijn huidige staat heeft gebracht. Die hem tot machteloze toeschouwer heeft gemaakt van zijn eigen pijn en verdriet. Die hem dwingt tot daden om zijn eigen rouw zinvol te maken. Maar vergis je niet, hoe ontroerend ook het thema, des te vrolijker zijn de zelfbeschouwingen die iedereen zal herkennen die ooit liefdesverdriet heeft ervaren. Onderweg vraagt hij zich af wie al die vreemde spreekwoorden uitvindt, wat vrouwen allemaal met hun kapsel willen communiceren en hoe georganiseerd de misdaad is. Daar bovenop vraagt de toeschouwer zich af: wie is de ingehuurde man? Net zoals in zijn eerste voorstelling ‘Nooit van niks iets’ hanteert Johan Terryn opnieuw zijn geheel eigen vertelvorm. Die aparte vertelstijl ergens op de rand van theater en comedy en cabaret valt misschien nog het best te omschrijven als tragi-comedy. Het verhaal strooit zich uit als puzzelstukjes en valt pas tegen het eind helemaal in elkaar, tussendoor maakt zijn personage een aantal cabareteske uitstappen.

Kaarten in voorverkoop aan 7 EUR te verkrijgen bij de cultuurdienst of de avond zelf (indien nog voorhanden) aan de kassa aan 10 EUR (contante betaling).

Meer info op tel. 03 / 460 33 12, e-mail : cultuur@hove.be .

 

Vogeltentoonstelling

Zaal “Prinsenhof”, Kapelstraat 19 Hove. Org. De Noordvink. Ook op zondag 13/11.

De Noordvink vogeltentoonstelling

Zondag 13 november 2016

Hola Zomaar Oma (Leen Persijn)

Over de verschillende aspecten van het grootouder zijn, maakte Leen Persijn een voorstelling met teksten en liederen die afwisselend doen lachen, ontroeren, stil maken.

Oma (opa) worden, het wordt je in de schoot geworpen. Een prachtig geschenk dat je leven kleur geeft, energie, een nieuw elan. In dit theatergebeuren geeft Leen Persijn gestalte aan een vrouw die plots verneemt dat ze oma wordt. Het nieuws overrompelt haar, ze kan niet de blijde reactie geven die dochter en schoonzoon hadden verwacht. Ze heeft tijd nodig om zich in die nieuwe rol te vinden. Kortom een pulserende toekomstige oma die zich een weg zoekt in de overgangsfase tussen tweede en derde leeftijd. Het wordt een confronterende, vaak grappige, potsierlijke, maar ook ontroerende zoektocht gegoten in spel, tekst, poëzie en liederen. Wat een oma lijden kan ! Een gratis muzikaal podiumgebeuren door Leen Persijn, met originele liederen van Eddy Peremans op zondag 13 november om 15.00 uur (en niet ’s avonds zoals aangekondigd in de programmabrochure) in “Da Capo”.

Meer infotel. 03 / 460 33 12, e-mail : cultuur@hove.be

 

Maandag 14 november 2016

Fietsen

Enkel bij gunstige weersomstandigheden (+5°C) ! Samenkomst 13.30u. D.C. ‘Ten Hove’, René Verbeecklaan 3 Hove.

Meer infotel. 03 / 455 35 68 – Org. OKRA.

VAB fietsbijstand

Woensdag 16 november 2016

Ondernemersdiner Fan van Hove : ‘Ondernemen in moeilijke tijden’

Zaal “Da Capo”, Lintsesteeweg 1a Hove, aanvang 19.30u. – prijs : 75 euro, dranken inbegrepen.

Daniël Krug, COO Duvel Moortgat

Jay Strubbe, On Trade Director Duvel Moortgat

Luc De Laet, zaakvoerder De Laet-Van Haver

Reserveren via fanvanhove@gmail.com

cd&v en vld fan van hove

Donderdag 17 november 2016

‘Antarctica en de klimaatverandering’ (Koen Meirlaan)

Koen Meirlaen, leraar aardrijkskunde in Deinze, verbleef als enige Belgische leerkracht bijna drie maanden in Antarctica. Hij kreeg deze unieke kans door het winnen van de Polar Quest-wedstrijd, georganiseerd door de International Polar Foundation (IPF) en gesteund door het actieplan van de Vlaamse Overheid ‘Wetenschap maakt knap’, met zijn educatief project ‘AHA’. Vanuit het Belgische Prinses Elisabeth-station ging hij op stap met de poolwetenschappers. De klimaatonderzoeken en de uitdagingen voor morgen zijn te belangrijk om stil te blijven zitten, daarom vertelt hij aan de hand van prachtig foto- en videomateriaal over de onderzoeken, het klimaatverhaal, de onbeschrijflijk mooie natuur en overleven in de extreme koude. Uiteraard kom je veel te weten over het Belgische poolstation, uniek om zijn zero-emissie karakter.

Toegang : 6 (leden) / 8 (niet-leden) EUR. Gelieve je deelname te bevestigen bij Lieve Duffeler, e-mail : lieve.duffeler@skynet.be of tel. 0477 / 41 79 29. Je deelname is definitief na betaling op rekening BE BE96 9794 2476 3005 met vermelding ‘Antarctica’ en het aantal personen.

20.00u. zaal “De Markgraaf”, Kapelstraat 8 Hove.

Davidsfonds

Vrijdag 18 november 2016

Hov’ in Harmony

Op vrijdag 18 november is de Sint-Laurentiuskerk weer het decor van Hov’in Harmony, het thuisconcert van het Koninklijk Harmonieorkest Sint-Laureys in samenwerking met de plaatselijke middenstanders. Dit concert zal elke toehoorder boeien met een afwisselend programma onder leiding van dirigent Steven Verhelst. Ook dit jaar worden bekende melodieën afgewisseld met pareltjes die stuk voor stuk een uitdaging zijn voor de muzikanten. De opbrengst wordt geschonken aan enkele goede doelen met roots in Hove en ten voordele van jongeren in het buitenland. De muzikale happening wordt afgesloten met een gezellig moment in zaal Da Capo, met hapjes en drankjes aan democratische prijzen. Een ideale gelegenheid om gezellig na te praten met bekenden of familie en ondertussen enkele sociale doelen steunen. Het concert start om 20.00 uur, de deuren gaan open vanaf 19.15 uur. De toegang bedraagt 10 EUR voor volwassenen en 5 EUR voor -18-jarigen of toeschouwers met een studentenkaart. Kaarten kunnen worden besteld op de website van de harmonie, worden aangekocht bij dagbladhandel Puntkomma of telefonisch worden gereserveerd bij André Voorspoels, tel. 03 / 455 21 18.

Meer info www.harmoniehove.be .

Hov' in Harmonie 

Zaterdag 19 november 2016

Zadenruilbeurs

Tijdens de zadenruilbeurs kan je zaden van groenten, bloemen of kruiden ruilen of krijgen. Breng je zelfgekweekte zaden of overschotten mee en ruil ze tegen andere zaden of geniet ervan om het zomaar weg te geven of te krijgen. Maak van de gelegenheid gebruik om ook de zadenbib in de bibliotheek van Hove te bezoeken. In een zadenbib ontleen je zaden en kan je zonder verplichting zelfgekweekte zaden of overschotten van zaden in ruil geven. Jaarlijks organiseert Velt een samen aankoop van biologisch geteelde zaden van vooral groenten, maar ook kruiden en bloemen. De zaden zijn biologisch geteeld. Het zijn zaden van rassen die gekend zijn om hun goede smaak en die minder ziektegevoelig zijn en daardoor uitermate geschikt zijn voor de biologische teelt. Tijdens de zadenruilbeurs kan je ook de nodige info krijgen om deel te nemen aan deze samenaankoop (één keer per jaar in november). Voor alle bijkomende inlichtingen stuur je een e-mail naar info.netevallei@velt.be.

10.00u. De Markgraaf, Kapelstraat 8 Hove.

Velt 2

Zondag 20 november 2016

Herfstwandeling Zandhoven

Op zondag 20 november trekt de Hovese KWB naar Zandhoven voor een mooie herfstwandeling van ongeveer 12 kilometer. Maak er kennis met een stukje van het ‘Land van Playsantiën’. Deze gevarieerde wandeling door stukjes bos, langs weilanden en akkers loopt voor het grootste deel op het grondgebied Zandhoven en Pulderbos. Ze wandelen door het Binnenbos, volgen de Klein Wilboerebeek, … Het is verrassend hoeveel moois er nog te vinden is en toch zo dichtbij. Na regenweer kunnen sommige paden er erg modderig bijliggen. Gepast schoeisel is dus aangeraden. De wandeling vertrekt op de parking aan de kerk van Zandhoven. Vooraleer te vertrekken, maken ze er kennis met het driehoekig Frankisch plein. En natuurlijk sluiten ze af in een authentiek dorpscafé. Vertrek om 13.00 uur met de auto vanop de parking van het Sportpark. De KWB wil de ecologische voetafdruk zo klein mogelijk houden, dus is carpoolen vanzelfsprekend.

Meer info e-mail : rogerclaessens2@skynet.be .

P1030949

Foto’s (c) Gazet van Hove.