Afgelopen weekeinde organiseerde de Kon. Ornithologische vereniging “De Noordvink” haar 52-ste jaarlijkse vogeltentoonstelling. Op vrijdagavond ging de plechtige opening door in zaal ‘Prinsenhof’ aan de Kapelstraat. Deze zaal is voor de organisatoren makkelijker te gebruiken dan ‘Da Capo’, omdat men met de wagens tot vlak voor de deur kan rijden en ‘het levende materiaal’ niet door allerlei gangen en traphallen moet vervoerd worden.

P1040061

Na een inleidend woordje van voorzitter Omer Verhofstadt was het aan schepen van cultuur Gerda Lambrecht om iets te zeggen (zie bijlage). Nadien gingen de gordijnen open en konden de aanwezigen de bonte verzameling van levende wezentjes, velen met een uitheemse oorsprong maar in ons eigen land gekweekt, gade slaan. Het was een echt vogelorkest dat men ten gehore kreeg.

De Noordvink vlag

28 standhouders, geen enkele uit Hove

In totaal deden 28 vogelliefhebbers aan deze wedstrijd mee waarvan geen enkele uit Hove. We zagen op de deelnemerslijst mensen uit onze buurgemeenten Kontich (3), Lint (3), Edegem (1), Boechout (1) en Mortsel (1). Verder waren er nogal wat deelnemers uit de Zuiderkempen en de Rupelstreek.

De Noordvink heeft nog veel werk om de Hovenaars de liefde voor het vogelkweken aan te leren. Begin in de scholen !

Deze clubtentoonstelling werd gewonnen door Lesly Piqueur uit Emblem met 460 punten, tweede werd Guido Mertens uit Aartselaar met eveneens 460 punten.

P1040070

Er zijn vijf klassen in het kampioenschap :

Klasse A : eigen kweek lopend jaar

Klasse B : overjaarse eigen kweek

Klasse C : vrije klasse

Klasse D : stam per vier vogels

Klasse E : stam van twee vogels

De tentoonstelling werd tijdens het weekeinde goed bezocht. Er was een tombola en een bar aanwezig.

P1040067

Toespraak van schepen van Cultuur Gerda Lambrecht :

“Goede avond dames en heren,

Welkom op deze officiële opening van de jaarlijkse tentoonstelling van de Koninklijke Ornithologische Vereniging De Noordvink die dit jaar voor de 52ste keer plaatsheeft.

Ik wil van deze gelegenheid gebruik maken om eens terug in de tijd te gaan.

Het nieuwe bestuur dat aangesteld werd na de gemeenteraadsverkiezingen van 1971, wou gehoor geven aan de prangende vraag om in Hove de nood aan de huisvesting voor sociale gezinnen te ledigen.

En het bleef niet bij enkel plannen.          

P1040069                                                                               

Op 25 september 1976 werd officieel de eerste steen gelegd voor de nieuwe woonwijk Veldkant. Deze wijk werd al snel omgedoopt tot de “Vogeltjeswijk” vermits de 16 straten allemaal de naam van een vogel meekregen. Toen werd voorgesteld om tegen de inhuldiging van de wijk, op elke hoek van de straat een plaket van de desbetreffende vogel te voorzien. De plaketten werden vervaardigd in de keramiekklas van de kunstacademie. Maar door een speling van het lot werden deze plaketten nooit bevestigd en bleven ze stof vergaren in het atelier van de kunstacademie. Door de alertheid van de heer Eddy Beyens werden ze gered van de vernietiging en worden ze nu bewaard bij de Heemkundige Kring De Markgraaf.

Deze kunstwerkjes zijn ondertussen 40 jaar oud en werden onlangs, na vele jaren van inactiviteit, tentoongesteld op ons Cultureel weekend. Wegens dit succes worden deze plaketten dit weekend nogmaals getoond.

Naar aanleiding van de inhuldiging van de wijk in 1979 gaf De Noordvink een boekje uit met als titel “Hove, ken je onze vogels” met hierin een uitvoerige beschrijving van de vogel wiens naam gebruikt werd in de wijk.

Zoals ik vorig jaar aanhaalde, hebben we toen met spijt in het hart afscheid moeten nemen van een vriend en tevens erevoorzitter Jef Van Genechten. Maar dit was niet het einde. Zijn echtgenote, mevrouw De Maeyer werd bereid gevonden om de taak van haar man over te nemen. Waarvoor wij zeer erkentelijk zijn.

P1040068

Nu even over het palmares van deze club.

Zoals jullie allen weten is deze tentoonstelling het hoogtepunt van het jaar voor de vereniging. Zij organiseren en nemen deel aan talrijke activiteiten maar de kers op de taart was dit jaar het gewestkampioenschap seizoen 2015-2016.

Ze werden clubkampioen in het gewest “Schelde Rupel” en haalden met 7 tentoonstellers 87 kampioenen binnen. Een schitterende prestatie.

Tot clubkampioen van de eigen club werd André De Weerd uitgeroepen met 1 punt meer dan Carl Franssen. Proficiat.

Van mijn kant wil ik jullie, het bestuur en alle medewerkers, voor en achter de schermen, bedanken om de organisatie van deze tentoonstelling in goede banen te leiden en ik wens jullie veel succes dit weekend.

Bij deze verklaar ik de tentoonstelling voor geopend.

Geniet ervan.

Hartelijk dank.”

P1040059

Foto’s ’s (c) Gazet van Hove.