REGIO

Het regent enquêtes dezer dagen. De organisatoren van dergelijke ‘polls’ trekken hieruit de meest absurde conclusies, die wetenschappelijk helemaal niet zijn onderbouwd. De Grote Gemeentetest van Het Nieuwsblad is anders. Die liep over een heel jaar en werd uitgevoerd aan de hand van steekproeven. In tien afleveringen onderzocht de redactie hoe geheim de openbare documenten in de gemeente zijn, hoe de bibliotheek scoort, hoe bereikbaar de burgemeester is, de kostprijs van de documenten, de gebruiksvriendelijkheid van de website, hoe snel je aan de balie wordt geholpen, wat de gemeente doet voor zijn ondernemers, hoe proper de begraafplaatsen zijn, hoe toegankelijk en gebruiksvriendelijk het gemeentehuis en hoeveel belastingen men moet betalen.

Geld euro's
‘belastingen’ …

Resultaat : Gent wint met vlag en wimpel (84,1%) voor Bornem en Lommel (beiden 81,7%), Sint-Martens-Latem (81,4%) en Waregem (81%). Het kleine Bever bengelt helemaal onderaan en is ook de enige gemeente die minder dan de helft van de punten (43,4%) behaalt. U vraagt zich allicht af hoe de gemeenten uit onze regio het deden. Edegem steekt er met kop en schouders bovenuit (77,4%, goed voor een 21ste plaats). Boechout werd 107de (71,2%), Lint 143ste (69,7%), Hove 243ste (62,4%), Mortsel 273ste  (57,8%) en Kontich 280ste (56,9%). In het totaal telt Vlaanderen 308 gemeenten.

logo Edegem

Een zeldzame keer werden de geleverde diensten perfect genoemd. Boechout kreeg zelfs tweemaal een tien op tien: in verband met het vrijgeven van openbare documenten en de snelheid waarmee het gemeentepersoneel de bewoners helpt. Edegem, Lint en Mortsel viel die eer te beurt omwille van hun propere begraafplaatsen. Verder waren er nog grote onderscheidingen voor Edegem voor de toegankelijkheid van het gemeentehuis, de snelheid waarmee men er wordt geholpen, de gebruiksvriendelijkheid van de website en de bereikbaarheid van de burgemeester. Boechout en Lint scoorden met de bereikbaarheid van de burgemeester. Lint werd ook gefeliciteerd omwille van de snelheid waarmee men wordt geholpen en het vrijgeven van de openbare documenten. Hove werd eveneens geprezen omwille van de snelheid waarmee men wordt geholpen en de bereikbaarheid van de burgemeester. Mortsel kreeg een pluim voor de toegankelijkheid en de gebruiksvriendelijkheid van het gemeentehuis en Kontich omwille van de snelheid waarmee men wordt geholpen, de hoogte van de gemeentelijke belastingen en de bereikbaarheid van de burgemeester.

P1010508
Gemeentehuis Boechout

Tot zover het goede nieuws, maar er zijn ook een aantal werkpunten, zelfs voor Edegem dat 40% haalde voor het vrijgeven van openbare documenten. Boechout kreeg 49% voor de toegankelijkheid en gebruiksvriendelijkheid van het gemeentehuis. Lint moet werken aan de bibliotheek (40%), Hove aan haar website (42%), Mortsel aan de snelheid waarmee je in het gemeentehuis wordt geholpen (15%) en Kontich aan de ondersteuning van de ondernemers (40%) en de toegankelijkheid van het gemeentehuis (18%).

Gemeentehuis Lente
Gemeentehuis Hove : nog wat zaken in orde brengen !

 

Tenslotte werden ook enkele ‘nullen’ uitgedeeld. Dat wil zeggen dat de redactie van Het Nieuwsblad geen antwoord had gekregen op haar vragen of men er niet aan kon of wilde voldoen. Drie gemeenten uit onze regio viel die eer te beurt, allemaal omwille van dezelfde reden: het – na herhaaldelijk aandringen – niet vrijgeven van openbare documenten. Het gaat om Hove, Mortsel en Kontich.

logo Kontich
openbaarheid van bestuur … ???

(EM)

Foto’s (c) Gazet van Hove – coverfoto : de burgemeesters van Mortsel, Borsbeek en Hove.