HOVE

p1040516
Fons Duchateau

De N-VA afdeling Hove hield op zondag 22 januari jl. haar jaarlijkse nieuwjaarsreceptie voor zo’n honderdtal aanwezigen in zaal “Da Capo”. Gastspreker was Antwerps OCMW-voorzitter Fons Duchateau (N-VA). Hij bracht een uitgebreid overzicht over de opkomst van de N-VA en de dagelijkse werking van het Antwerpse OCMW. Nadien was het aan Hove’s burgemeester Koen Volckaerts om ook nog iets te zeggen. De aanwezigen van alle andere politieke fracties luisterden aandachtig. Zijn er volgend jaar gemeenteraadsverkiezingen ?

p1040518
Fons Duchateau met de bloemenmeisjes …

Toespraak burgemeester Koen Volckaerts : 

“Fons Duchateau ik dank je namens alle genodigden voor je verhelderende uitleg als OCMW-voorzitter over  je ervaringen en werking binnen OCMW Antwerpen. Het geeft aan dat N-VA wel een warm hart heeft en wel degelijk sociaal is.

Beste vrienden en sympathisanten,

Beste genodigden,

Het is mij een eer om jullie allen namens N-VA Hove hier te mogen ontvangen. Nieuwjaarsrecepties zijn steeds een moment om, buiten het aanvullen van voldoende caloriën, een kleine terugblik te maken over gedane realisaties in het voorbije jaar en ook reeds naar de toekomst te kijken.

P1040315
werken Geelhandlaan vorderen

We zijn blij dat we eindelijk aan de Geelhandlaan begonnen zijn en er kan reeds een beeld gemaakt worden hoe het er zal uitzien. Alle kritiek te spijt, en die zal er altijd zijn of ten minste opgeklopt  worden, verneem ik dat over het algemeen de burger de nieuwe aanpak kan smaken. Op gebied van openbare werken komen er nog enkele noodzakelijke werken op de proppen en ja het zal nog veel energie van ons en de medewerkers vragen. Waar een wil is , is een weg. Ik blijf er op drukken dat hier het bewijs geleverd wordt dat we met minder geld meer kunnen realiseren. Wat ik spijtig genoeg niet van alle projecten kan zeggen.

Geld euro's
het kan goedkoper !

 De vernieuwing van het dienstencentrum is op kruissnelheid en dit jaar zullen er terug activiteiten in gedaan worden.

Frythout is een feit aan het worden. Ook hier commentaar en geloof mij, opgeklopte en onterechte commentaar, ingegeven door persoonlijke belangen, politiek opportunisme en een zweem van eigen gelijk. We blijven zoeken naar een optimale mix van ecologie, landschapszicht en zakelijkheid. Ik geloof dat we een realistische aanpak hebben. Want dat is en blijft een motto van onze N-VA-mensen : realisme !

P1040256
inzet voor de natuur in Frijthout

Het Bindend Sociaal Objectief kan niet meer afgedwongen worden bij nieuwe realisaties en toch willen we mits een vrijwillige verbintenis van de bouwpartners verder aan deze noodzakelijke sociale insteek werken. We moeten wel de gelegenheid krijgen om verkavelingen, hoe klein of hoe groot ook, te realiseren. Hoe gemakkelijk is het niet om aan de ene zijde te roepen dat er te weinig sociale woningbouw is en tegelijkertijd elke aanzet van bijkomende projecten, waarin we ook sociale woningen plannen, af te schieten. Waar blijft de consequentie ?

En ik vind dat we heel goed werk leveren in functie van een mooie mix tussen verharding en ecologisch waardevol groen. Mits een kleine toegeving “betonneren” we groen en ik verwijs hier expliciet naar het Uilenbos en de grote groenzone tussen Hove en Lint (tezamen meer dan 40% van Hove qua oppervlakte) dat volledig met rechtszekerheid van elke bebouwing gevrijwaard zal blijven. Wie doet ons dat  na ? Dank u Bart , dank u Gerda ! Samen zetten we ons echt voor Hove, ons dorp, in.

dreef in het bos
Uilenbos Hove

In Hove is er één echt plan uit de voorgaande coalitie dat we hebben moeten uitvoeren zoals het vastgelegd was : de Magdalena Vermeeschlaan. Dat plan was vanaf mijn eerste werkdag een probleem.  Zo optimaal was de participatie met de bewoners ook niet. Maar voor sommigen moet er steeds gepraat worden en dat noemen ze dan participatie. Praten om te praten en dan niets gerealiseerd hebben is niet onze stijl. Praten tot je vastzit. Neen. Geen woorden maar daden. Dat is besturen. En dat laatste is wat telt.

Brug Wadi M. Vermeeschlaan
Magdalena Vermeeschlaan

Verkeerstechnisch zullen we voor een gelijkvormig beeld in Hove zorgen. Fietspaden zullen echt rood zijn en fietssuggestiestroken zullen okerkleurig worden. Geen verwarring meer van grijze, lichtgrijze, rode fietspaden en/ of suggestiestroken. Hier gaan we zorgen voor een duidelijk beeld voor alle weggebruikers. Dat zorgt voor meer veiligheid. Ook de toegelaten snelheid zullen we aanpassen. Deze mix van ingrepen, gekaderd in een totaal plan, zal zeker de veiligheid van voetgangers en fietsers verhogen.

 Boechoutselei fietspad
veilige fietspaden, hier Boechoutselei

Wat veiligheid aangaat is 2016 een zwaar jaar geweest. Aanslagen en terreurdreiging beïnvloeden sterk ons sociale leven. Zowel als vader en als burgemeester ben ik met dit thema geconfronteerd geworden en deze realiteit blijft spijtig genoeg actueel. Maar dank zij de inzet van onze politiemensen en de nieuwe wind in onze zone HEKLA kan ik meegeven dat er pro-actief gewerkt wordt, dat er bij  evenementen steeds extra inzet is en de veiligheid optimaal verzekerd wordt. Uitsluiten kan men echter nooit. Maar ook de kleine veiligheid blijft prioritair. De HEKLA organisatie kreeg fiets-teams, en nieuw materieel is op komst, zoals een extra flitscamera met nummerplaatherkenning en degelijkere voertuigen. Zodoende  wordt  er vlugger op de feiten ingespeeld. Reken  daarbij nog bijkomende ICT-oplossingen die de administratieve afwikkelingen vergemakkelijken en de hoofdtaak van onze politiemensen, namelijk voor onze veiligheid zorgen, wordt geoptimaliseerd. En ja, de lopende  optimalisatie zorgt reeds voor een drastische vermindering van woning-inbraken. In drie jaar een daling van meer dan 69%. Veiligheid staat hoog in ons vaandel geschreven.

inbraak
sterke daling aantal inbraken

Stapsgewijze vorderen binnen de gemeente andere dossiers zoals ICT,  personeelsinvulling en integratie OCMW . En ja, één punt ligt mij zeer nauw aan het hart. Zonder een goed uitgebouwd apparaat kunnen wij geen degelijke en efficiënte dienstverlening aan al onze Hovenaars bieden. Eindelijk na enkele jaren trekken en sleuren, overwinnen van opgeworpen barricades, want tegenstand was er, gaan we binnenkort van start met onze haalbaarheidsstudie. Een adviesbureau gaat actief binnen de muren van het gemeentehuis de werking bestuderen en adviseren om daaruit de nodige conclusies te trekken. Deze gegevens zullen gebruikt worden om al onze administratieve diensten in al zijn geledingen in één administratief centrum onder te brengen. “Hoe“ zal de studie uitwijzen. En ik maak er geen geheim van dat we onze historische locatie ten volle moeten benutten.  

Gemeentehuis Lente
gemeentewerking optimaliseren

Ondertussen zorgen wij ook nog voor een intensieve samenwerking met onze buurgemeenten. Na onze eerste succesvolle samenwerking tussen onze veiligheidsambtenaren wordt onze intergemeentelijke samenwerking met Lint op technisch vlak intensiever. Zowel qua personeel, en materiaal willen we tot een levendige samenwerking en uitwisseling komen. Misschien het begin van een nieuw project, want schaalvergroting is voor onze kleine gemeenten een must.

het peleton Lint
goede vrienden met Lint worden

En ja ‘oktober 2018’ komt elke dag dichterbij. Klaarblijkelijk is de verkiezingskoorts reeds aan het stijgen. Het begint op Sint-Niklaas en kerstmis te lijken. Steeds maar vroeger en vroeger. In de zomer begint men reeds met chocolade Sint-Niklaasen. Veel te vroeg als je het mij vraagt. Intern moeten we wel reeds beginnen te denken aan lijstvorming en programma. Welke doelstellingen willen we in de volgende legislatuur bereiken ? Ik steek het niet onder stoelen of banken, volgende legislatuur moeten we er terug bij zijn en liefst als leidende partij.

Verkiezingsborden Hove
N-VA wil terug de politieke dans leiden …

Ik wil bij deze onze huidige mandatarissen en bestuursleden even naar voor roepen. Want zij zijn degenen die vele vrije uren spenderen voor zowel onze N-VA als voor de Hovenaar.

Gerda, Bart, Arnold, Veerle, Guido, Sandra, Kevin, Ivonne en Theo, Reinilde, Didier en Lenn als vertegenwoordiger van onze Jong-N-VA.

Geniet allen nog van een natje en een droogje. Ik wens jullie allen nog een gezond en voorspoedig 2017.

Koen Volckaerts”

 

Foto’s (c) Gazet van Hove – coverfoto Antwerps OCMW-voorzitter Fons Duchateau.