BRUSSEL

Uit de jaarcijfers van de CIM (Centrum voor Informatie over de Media) blijkt wat we al lang wisten : de VRT verpulvert de andere omroepen en voetbal blijft scoren. De vier drukst bekeken programma’s in 2016 waren voetbalwedstrijden. Absolute topper was Hongarije- België met 2.420.200 kijkers, voor Zweden-België (2.409. 100). Daarna volgen België-Ierland (afgerond 2,3 miljoen) en Wales-België (2,2 miljoen). Op de vijfde plek prijkt Eigen Kweek (2,1 miljoen), maar daarna komen – wat dacht u – opnieuw twee voetbalmatchen : België-Ierland (1,9 miljoen) en België-Estland (1,7 miljoen). Omdat de interland tegen Ierland in de namiddag werd gespeeld haalde het wel de grootste kijkdichtheid (91%). De formule van de Slimste Mens op Vier is goed voor een achtste plaats met 1,6 miljoen nieuwsgierigen. Portugal-Frankrijk en Als de Dijken Breken (beiden goed voor 1,5 miljoen) sluiten de top tien af.

vtm
speelt nevenrol

Opvallend : VTM speelt een nevenrol. Het best bekeken programma van de commerciële omroep was Belgium’s Got Talent, op de 24ste plaats met 1,2 miljoen mensen voor de kijkbuis.

De top 100 bestaat uit 88 programma’s van VRT, negen van VTM en drie van Vier. Tweede verrassende vaststelling : wielrennen doet het slecht. In de top 100 staan liefst 37 voetbalwedstrijden en zeven wielerkoersen. Het WK cyclocross in Zolder was het best bekeken sportprogramma, wanneer we het voetbal even buiten beschouwing laten, voor – en dit is pas écht verrassend – de cyclocross in Lille, die toevallig volgende zaterdag opnieuw wordt gereden. Op de derde plaats komt de Olympische hockeyfinale tussen België en Nederland. De best bekeken wegwedstrijd was de Ronde van Vlaanderen op een bescheiden 70ste plek.

Willy fietst over de meet tijdens de wielerhoogdag
Hoeveel kijkers trekt de “Ronde van Hove” ?

 

(EM)

Foto’s (c) Gazet van Hove.