Actualisatie meerjarenplan 2014-2019 OCMW

Aan de gemeenteraad werd gevraagd om kennis te nemen van de actualisatie van het meerjarenplan 2014-2019 van het OCMW.

Inzake personeelsbeleid wordt voor 2017 een index voorzien vanaf oktober 2017 van 2 procent, in 2018 wordt een verhoging van 1 procent toegepast om aanpassingen in de weddes op te vangen, voor 2019 een index van 2 procent vanaf juli 2019.

De gemeentelijke bijdrage werd voor 2018 verlaagd van 880.000 euro naar 860.000 euro. De bijdrage voor 2017 (860.000 euro) en de bijdrage voor 2019 (910.000 euro) werden behouden. Op initiatief van de gemeente werd er voor 2017 nieuwe software voor tijdsregistratie opgenomen in het budget. Dit vertegenwoordigt een investeringskost voor nieuwe badgelezers en implementatie van de software voor een totaal van 9.500 euro en een jaarlijkse meerkost aan onderhoud en gebruikskost van 4.250 euro. Voor 2018 is er rekening gehouden met de overstap naar een nieuw boekhoudsysteem in het kader van de integratie van gemeente en OCMW. Dit betekent een éénmalige meerkost van 17.700 euro. Enkele andere aanpassingen :

–       In het beleidsveld ‘Sociale dienst’ worden drie extra gerechtigden op leefloon geraamd gedurende vier maanden;

–       ‘Sociale huisvesting’ : grondige renovatie van één noodwoning (vernieuwing dak : 16.300 euro en schilder- en renovatiewerken : 7.500 euro);

–       De thuiszorgconsulente wordt niet vervangen : dit betekent voor 2017 een vermindering in het budget van 17.640 euro;

–       Renovatie Dienstencentrum Ten Hove : 30.000 euro.

Eénparig goedgekeurd.

OCMW Hove
OCMW Hove

 

Budget 2017 OCMW

Aan de gemeenteraad werd gevraagd om kennis te nemen van het budget 2017 van het OCMW.

Het budget 2017 van het OCMW past binnen het geactualiseerde meerjarenplan 2014-2019. De gemeentelijke toelage bedraagt 860.000 euro.

Eénparig goedgekeurd.

Geld euro's

Retributiereglement op het  afleveren van administratieve prestaties 2017-2019 – aanpassing

Op 23 februari 2017 gaat de omgevingsvergunning van start. Deze nieuwe vergunning, die de stedenbouwkundige en milieuvergunning zal combineren en opheffen, brengt een digitalisering van de aanvragen met zich mee.

Aan de gemeenteraad werd voorgesteld een kost aan te rekenen indien documenten dienen ingescand te worden.

Professionals (bijvoorbeeld studiebureaus) worden verplicht om hun aanvragen digitaal in te dienen, particulieren hebben de keuze. Wanneer een document analoog wordt afgeleverd is het de taak van de gemeente om elk dossierstuk zelf te digitaliseren en dus in te scannen. Omwille van deze werkbelasting en om mensen te stimulerenom hun dossier digitaal in te dienen (een meer duurzame oplossing) wordt vanaf 1 februari voor het inscannen van documenten 0,10 euro per blad met een minimumkost van 5 euro gevraagd. Overige bijdragen op het afleveren van administratieve prestaties :

0.05 euro kopies van bestuursdocumenten; 0,15 euro kopies andere documenten; 0,1 euro kopies in de bibliotheek; 1 euro voor de legalisatie van handtekeningen en de wettiging van kopies 0,5 euro per volgend exemplaar van hetzelfde stuk; 2,5 euro per verzoek voor stukken om kennis te krijgen van persoonsgegevens; 10 euro voor een jaarabonnement op de agenda en verslagen van de gemeenteraad; 80 euro voor inlichtingen die meer dan één uur opzoekingswerk vereisen.

Raadslid Jos Peeters (CD&V) vroeg ‘of men klaar was in Hove ? Want sommigen vragen uitstel tot 1 juli 2017.’ Gemeentesecretaris Luc Vanrusselt antwoordde “de ICT-leveranciers zijn nog niet klaar. We kunnen nog niet operationeel gaan. We hebben ook geen stedebouwkundige. Het College van Burgemeester en schepenen zal vragen om uitstel aan te vragen. Er volgen nog infosessies.”

Eénparig goedgekeurd.

Goedkeuring overeenkomst VEB – aardgas

Aan de gemeenteraad werd gevraagd om de overeenkomst met het Vlaams Energiebedrijf (VEB) voor de levering van aardgas goed te keuren.

In 2013 nam de gemeente Hove deel aan de samenaankoop van energie via Eandis. Het huidige energiecontract loopt eind december 2017 af. Als lokaal bestuur heeft de gemeente de mogelijkheid om in te gaan op een aanbod van het VEB betreffende energielevering. Voordelen :

–       Het VEB kiest standaard voor 100 procent groene en CO2-neutrale stroom;

–       Het VEB biedt een volledige ontzorging van het aanbestedingstraject. Het VEB werkt als aankoopcentrale en staat in voor de achterliggende aanbestedingen;

–       Het VEB kocht tot nu toe aan op de korte termijnmarkt. Uit een studie van de CREG bleek dit in de periode 2007-2015 de goedkoopste optie te zijn.

Eénparig goedgekeurd.

elektrische wagen Eandis

Goedkeuring overeenkomst VEB – elektriciteit

Aan de gemeenteraad werd gevraagd om de overeenkomst met het Vlaams Energiebedrijf voor de levering van elektriciteit goed te keuren.

Eénparig goedgekeurd.

 

Bibliotheek – Aanstelling nieuwe leden Beheersorgaan – goedkeuring

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om de aanstelling van de nieuwe leden voor het Beheersorgaan van de bibliotheek goed te keuren.

Twee gemotiveerde gebruikers van de bibliotheek stelden zich kandidaat om het Beheersorgaan te vervoegen. Om nog meer voeling met de doelgroepen te verkrijgen werd aan de gemeenteraad geadviseerd om het aantal vertegenwoordigers van de groep gebruikers in het Beheersorgaan uit te breiden. Volgens gewezen schepen van cultuur en raadslid Arnold Herrebout (N-VA) “werd de samenstelling van het beheersorgaan bij het begin van deze legislatuur vastgelegd op de helft gebruikers en de helft vertegenwoordigers van de politieke partijen. Met deze intrede wordt de vroegere samenstelling opgezegd. We moeten nakijken of dit mag ?”.

Punt verdaagd naar volgende zitting.

De werking van de bib gaat meer elektronisch

Stand van zaken intercommunaal zwembad Mortsel

Burgemeester Koen Volckaerts (N-VA) gaf hierover een toelichting met dia-beelden.

In maart zal men het zwembad volledig afbreken. Het nieuwe zwembad komt op dezelfde plaats te liggen, vlak naast de parkvijver van Fort 4. Volledig omgeven door groen. De ontwerpers vinden de omgeving mooi, de verbinding met de waterpartij zal worden beklemtoond. Er is voldoende toezicht op de twee baden (zwem- en instructiebad). Ook toegang voor G-Sporters. De buitenbekleding zal een camouflage-aspect krijgen in rode baksteen. Het wordt een prefab-constructie met beweegbare bodems. Einde der werken : september 2018.

Autonoom GemeenteBedrijf (AGB-Mortsel) is eigenaar en opdrachtgever. Kostprijs : 6.000.000 euro. De bijdrage van Hove is contractueel vastgelegd. De lasten en de lusten zijn voor Mortsel.

Den Bessem 1
(c) architecten Slangen en Koenis

 

Foto’s © Gazet van Hove.