De parallelle economie van de moslims (deel 1)

Niet dat men alle moslims mag viseren, zeker niet, maar er is een almaar groeiende groep van salafisten die er in ons land meer dan de kantjes afloopt. Moslims die hier een sociale woning betrekken terwijl ze in hun thuisland eigenaar zijn van een huis. Het zou volgens de regels van de huisvestingsmaatschappijen onmogelijk moeten zijn en toch gebeurt het, met vernuftige constructies.

De halal voedingsindustrie ? Niets geregeld ! En wat te denken van de boeken die de meest radicale boodschappen verspreiden, die in het buitenland zijn verboden, maar bij ons doodleuk worden verkocht ? Onze politici staan erbij en kijken ernaar zoals konijnen voor een lichtbak. Tijd om een paar deksels te lichten. We beginnen met de literatuur.

De Vlaming Peter Velle, ooit moslim geweest tot hij zijn ogen opende en sindsdien een echte expert mag genoemd worden op het vlak van het in kaart brengen en bestrijden van het jihadisme en het radicale islamisme, nam ons op een dag mee naar een winkel aan de Turnhoutsebaan, niet zo ver van het station Antwerpen-Centraal. In de etalage wat huisraad zoals berrads (Marokkaanse theepotten), kufi’s (wollen mutsen) en wat djellaba’s (lange, los vallende gewaden met lange mouwen en soms met een soort capuchon). Maar daar was het hem niet om te doen, wel om boekenrek binnen. De uitbater kwam vragen of hij kon helpen. Ja, loog Peter. Hij was begeesterd geraakt door de islam en zocht interessante lectuur. De man, een dertiger met een baard en gehuld in een djellaba, poogde Peter te overtuigen hoe vredelievend moslims wel zijn. Hij wist niet dat een paar van de boeken die hij aanprees in de rugzak van Peter staken. Die laatste had ons eerder bij een koffie gewezen op een paar passages die vooral wezen op onverdraagzaamheid, over hoe homofiele mannen best van de hoogste etage kunnen worden geduwd, dat polygamie geen probleem is, dat overspelige vrouwen mogen, wat zeggen we,  moeten gestenigd worden, dat het uit den boze is dat mannen en vrouwen elkaars handen schudden, enz. “Gore salafistische klap”, zei Peter bij het buitengaan. “En zeggen dat die boeken, of althans verscheidene daarvan, in landen als Nederland verboden zijn. Nu heb je het met eigen ogen kunnen zien. Hier zijn ze doodleuk vrij te koop. Dat is compleet gestoord, man.”

het omstreden boek ...
het omstreden boek …

Gespecialiseerde zaken

Zoals de winkel die wij bezochten, zijn er tal van winkels in ons land waarbij boeken slechts een onderdeel van het aanbod zijn. En misschien is het daarom dat ze met hun opruiend literair assortiment onder de radar blijven. Controle op al die verkopers is schier onmogelijk. Maar wat te denken van gespecialiseerde boekenshops ? Zo zijn er allicht niet veel, maar (alweer) Peter Velle spoorde er twee op, beide met de handelsbenaming Iqra. Een winkel bevindt zich in de Abdijstraat 131 op het Antwerpse Kiel. En dan is er een winkel in de Wayezstraat 18 in Anderlecht. Vreemd genoeg is in het Belgisch Staatsblad geen enkel spoor te vinden van Iqra, en wie de beide adressen intikt, krijgt ook al geen enkele treffer. Op die adressen is zelfs geen vzw gevestigd.

Enig speurwerk levert ons het antwoord. Het gaat om de vestigingen van de bvba AZ in Anderlecht. AZ staat voor de eerste letters van de familienaam van de hoofdaandeelhouder en zaakvoerder Ibrahim Azaouaj uit Sint-Jans-Molenbeek. Hij legt blijkbaar keurig en tijdig jaarrekeningen neer. Die leren dat de bvba AZ best goed boert. Omzetcijfers worden niet gepubliceerd, maar wel resultaten. In 2015 bedroeg het bedrijfsresultaat 19.581 euro, wat niet slecht is. Het bedrijfsresultaat is grofweg het verschil tussen de kassa-inkomsten en de inkoopuitgaven. Het jaar voordien was dat 8.351 euro. Als we rekening houden met een bruto winstmarge van 33 procent en als we weten dat de boeken worden verkocht tegen (maximum) 10 tot 15 euro, dan komen we in die twee winkels samen aan een jaarlijkse verkoop van 4.000 tot 6.000 boeken per jaar. Reken er de verkoop bij van de winkels met een beperkt assortiment en men heeft een idee van de verspreiding van islamitische boeken. Het nettoresultaat van AZ in 2015 kwam uit op 10.927 euro in 2015 tegenover 10.011 een jaar eerder. Hier zijn uitgaven als de huur, de lonen enz. in rekening gebracht. Het gaat dus om wat uiteindelijk op de rekening blijft staan. Ook de cash flow mocht er best zijn : 17.139 euro tegenover 14.933 euro.

Gazet van Antwerpen schreef afgelopen zomer een interessant stuk over Iqra op het Kiel. De krant vertelde dat daar de islamitische bestseller ‘De Grote Zonden’ vrij te koop was. Het boek bevat de lijst met de 70 grote zonden. Eén daarvan is dat de homoseksuele daad de doodstraf verdient. Ook te vinden is ‘De Weg van de Moslim’ dat onder meer oproept homo’s van de hoogste gebouwen te gooien. In ‘De Ideale Moslimman’ leest men dan weer dat kleine moslimkinderen mogen worden geslagen wanneer ze niet willen bidden. Gaan ook vlot over de toonbank : de boeken van Mohammad Ibn Abd Wahhab, de grondlegger van het wahabisme, en van Ibn Taymiyyah, inspirator geweest van onder meer wijlen Osama Bin Laden. Men vindt er eveneens lectuur over de roqya, duiveluitdrijving volgens de principes van de sharia.

P1040004

“Gruwelijke lectuur”

Het aanbod in de winkel in Anderlecht is van hetzelfde kaliber. Peter Velle : “Je kan er geregeld de Brusselse ‘huissalafisten’ Rachid Haddach en Mustafa Kastit over de vloer zien komen. Iqra is ook leverancier van het Brusselse islamitisch centrum Al Imam Al Bokhari van waaruit leerlingen onder meer naar jihadgroeperingen in Irak zijn gezonden. Ook klant is de salafistische organisatie Al Mawada. Een van de leveranciers is de Brusselse uitgeverij Al-Hadith Editions die duidelijke banden heeft met de radicale Moslimbroederschap.”

Zoals gesteld, zijn veel van dergelijke boeken ook in tal van andere winkels te vinden. Dat er duidelijk een probleem is, is iets wat de media in ons land zelden of zo goed als nooit in kaart brengen. Toch wel merkwaardig dat de Amerikaanse nieuwszender CNN dat in maart 2016 wel deed. Een journaliste van CNN was undercover bij meerdere boekenverkopers in Brussel over de vloer gegaan. En de conclusie van de journaliste sprak boekdelen : “De taal in deze boeken is gruwelijk.” Of CNN op bezoek ging bij Iqra in Anderlecht, weten we niet.

Om af te sluiten een pittig detail over Ibrahim Azaouaj. Hij is de broer van Iliass, een radicale imam uit het Brusselse die zich liet horen in de Franstalige pers. Die meldde op een dag dat hij naar Syrië was vertrokken, zogezegd om Belgische strijders terug te halen. In werkelijkheid sloot hij daar aan bij Al Qaida. Het laatste wat van hem werd vernomen, is dat hij in Syrië werd onthoofd door concurrerende IS-terroristen.

Radicale islam in Vlaanderen


Massa’s gratis korans

Moslims hoeven niet perse naar een winkel wanneer ze een koran willen aanschaffen. Korans werden in het verleden – en nog steeds – blijkbaar op grote schaal door onder meer de salafistische Ansaar International via moskeeën verspreid. Ansaar International is ook actief in Antwerpen. “Nu is vooral het salafistische Salaam Foundation, officieel gevestigd in Eindhoven, bezig met het verdelen van korans in Nederland, Duitsland en België. Het gaat in totaal om zowat honderdduizend exemplaren die nota bene gratis worden weggegeven”, vertelt jihadwatcher Peter Velle.

P1020954

Hij achterhaalde dat donateurs van Salaam Foundation sinds 1 januari 2016 hun giften mogen aftrekken van hun inkomstenbelastingen en dat zowel voor particulieren als vennootschappen. “Dat wil dus zeggen dat de poorten wijd open staan voor onder meer tonnen geld afkomstig uit Saoedi-Arabië, Qatar of Koeweit van waaruit dus projecten in het Westen kunnen gestuurd worden, zoals de verspreiding van korans,” weet hij.

Hij verdiepte zich ook in de raad van bestuur van de Salaam Foundation. En ook dat levert interessante informatie op. De voorzitter blijk tevens coach te zijn bij de al-Waqf Foundation en de ondervoorzitter is er uitvoerende manager. De gezaghebbende Nederlandse krant NRC besteedde vorig jaar in december een ruim artikel aan al-Waqf, een van de grootste islamitische organisaties bij onze noorderburen. Volgens de krant heeft de penningmeester banden met financiers van terrorisme. Het gaat om een Soedanese Nederlander die een buitenlandse vereniging bestuurt met personen die op de Amerikaanse sanctielijst staan vanwege financiële steun aan terreurnetwerk Al Qaida.

RVL

in

pallieterke

Foto’s (c) ’t Pallieterke & Reporters.