Gemeentehuis, 23 februari 2017, 17 aanwezigen

Actiepunten :

Overstort Frijthout : de riolering is nagekeken. Er lagen enkele deksels verkeerd. Er komt een rookproef. Afvalwater van RP in Frijthout ?

T’Of van Hove : vlonderpad ter bescherming van de beuken. Nog geen actie ondernomen. Is op intern groenoverleg geweest. Gaat naar College van Burgemeester en schepenen.

bomen 't Of in Hove

Budget : er wordt intern veel verschoven. Budget is aangepast voor Frijthout. Alle openbare gebouwen met zonnepanelen voorzien. Hove wil de eerste gemeente in de zuidrand zijn.

Uilenavond : zaterdag 25 maart e.k.

Klimaatbeleid :

Actieplan, interne werking gemeentediensten, om de twee jaar een opvolgingsbeleid binnen de eigen organisatie.

Een duurzaamheidsscan van de gebouwen, scan van de sportinfrastructuur gebouwen. Een haalbaarheidsstudie van de zonnepanelen is vorig jaar uitgevoerd.

In 2017 : studie verlichting De Markgraaf (verouderde installaties), plaatsing zonnepanelen. Vervanging stookketels is in de begroting opgenomen.

CC De Markgraaf

Op 18 mei : infosessie voor particulieren rond autodelen. Groepsaankopen renovatie audit, energiescans op woningen. Het subsidiereglement komt op de gemeenteraad van maart (bepaalde terugbetalingen).

Er komt een woon- en energiebeurs in samenwerking met de buurgemeenten in het najaar 2017 (Igean).

Groepsaankoop dakisolatie voor heel Hove.

Publiekscampagne ‘Zo dichtbij’, van 29 april tot 3 juni i.s.m. Bond Beter Leefmilieu. De lokale economie stimuleren. ‘Met belgerinkel naar de winkel’ wordt “Fijn je hier weer te zien”.

Zuidtrant, alternatieve energie ondersteunen en stimuleren (coöperatieve).

Kapvergunningen

Er ging veel aandacht naar de aanvraag voor een kapping van een oude eik in de achtertuin van een pand in De Ster (pleintje). In 2011 werden er in dit pand reeds 11 bomen gekapt, men moest er 6 vervangen en vandaag is dit nog niet gedaan. Pand nog steeds niet bewoond. Na veel discussie werd er beslist dat de boom mag gekapt worden maar er moet een nieuwe worden aangeplant in de voortuin + verplichtingen verleden uitvoeren.

Dit geval leerde de “verschroeide aardepolitiek”. Eerst boom, dan zonnepanelen, uitlaat condensatieketel in de weg.

Er moet een wijziging komen in het gemeentelijk kapreglement : bij de verkoop van een domein moet men de grote kruinen in kaart brengen samen met de aard van de belangrijkste bomen. Men moet rekening houden met de waarde van de bomen. Opletten voor het onoordeelkundig snoeien van bomen en zo voor voldongen feiten staan. Er moet een nieuw voorstel van kapreglement worden uitgewerkt. Dossier De Ster opvolgen.

Edegemsestraat – Mechelsesteenweg : grote rode beuk, was ziek, ineens een parking voor handelszaak. Er staat een nieuwe boon aangeplant.

Aanplanting parking station : vnl. esdoorn. Gevaar Japanse duizendknoop.

Parking Station Hove

Nieuw huis De Ster 1, vlak naast de spoorweg; herinboeting van één beuk.

TranslabA

Waar kunnen we verenigingen ondersteunen ? Van januari tot maart is er een toer in verschillende gemeenten. Hove + Kontich, positief duurzaamheidsnieuws, ook in magazinevorm. Wij werken op de klimaatzaak.

Landschapspark Frijthout

Het schepencollege gunde de aannemer Sweco. De Canada-populieren worden nog voor aprik e.k. gekapt. Communicatie naar de buurtbewoners. Aanduiden waar nieuwe aanplantingen komen met punten in het veld. Het hout van de Canada’s kunnen we gebruiken voor wegverhardingen. Er is veel overlast van loslopende honden uit Mortsel.

P1040236
Frijthout

Stand van zaken Boshoek

Er is een fietsbezoek op Paasmaandag 17 april e.k. Bezoek Eliabosjes.

Varia

Uilenavond op zaterdag 25 maart 2017, De Markgraaf, vertrek naar Frijthout. Inschrijven op voorhand : 2 x 25 personen.

Aan de Lintsesteenweg 317 komt er in de toekomst een bloemenplukboerderij.

Roze vuilniszak : pilootactie voor andere plastiekfuncties niet in PMD. Nu evaluatie door OVAM.

Trage wegen : centrum, tussen Mortselsesteenweg en Boechoutsesteenweg. Voorgelegd aan schepencollege + jeugdig centrum. Een deel van de grond is nog eigendom van het GO! (Groen schooltje). In onderzoek naar oplossing. Er ligt al jaren een oud voetpad aangelegd door de gemeente + openbare verlichting is aanwezig achter café ‘De Pomp’.

Groen schooltje
er ligt reeds een weg tussen ’t Groen schooltje en Regina Pacis. Wanneer trage weg ???

Sluikafval : aan de kerk, gevaarlijk glasafval overal aanwezig. Nachtelijke drinkers (nachtwinkel). Veiligheidsprobleem. De burgemeester moet ingrijpen.

 

Foto’s (c) Gazet van Hove – coverfoto geleid bezoek Frijthout.