LIER

De Stad Lier en de gemeente Boechout hebben besloten om het filiaal van de Academie voor Beeldende Kunst in Boechout over te hevelen naar de Stedelijke Academie voor Schone Kunsten van Lier. Het filiaal van Boechout, gelegen in de lokalen achter de Wigwam in de Lange Kroonstraat, is momenteel onderdeel van de gemeentelijke Academie van Hove. Hier komt een einde aan per 1 september. Vanaf dan zal het lesaanbod Beeldende Kunst lagere graad worden gecoördineerd door de Stedelijke Academie voor Schone Kunsten van Lier. Op deze manier organiseert Boechout al het kunstonderwijs op haar grondgebied onder één inrichtende macht.

Kunstkring De Geelhand

De Academies in Lier omvatten twee hoofdzetels van enerzijds de Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans (SAMWD) en anderzijds de Stedelijke Academie voor Schone Kunsten (SASK).  Samen bieden beide academies kwalitatief kunstonderwijs in Lier en omstreken aan. De Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans telt zeven filialen : Berlaar, Boechout, Nijlen, Zandhoven, Ranst , Lint en Malle. De Stedelijke Academie voor Schone Kunsten heeft filialen in Ranst en Malle. Vanaf 1 september mag daar het filiaal Beeld in Boechout worden bij gerekend. Het gaat om zes lagere graadklassen met 70 leerlingen van zes tot twaalf jaar. De overeenkomst betekent voor deze leerlingen niet direct een verandering. De geplande lessen blijven plaatsvinden zoals voorheen. Enkel zal de inschrijving voor volgend academiejaar via de Academie in Lier gebeuren of online via www.academielier.be. Dit kan gebeuren op de opendeurdag in Lier op zaterdag 13 mei. Liers Burgemeester Frank Boogaerts (N-VA) : ‘Deze unieke kans om het filiaal Boechout toe te voegen aan de hoofdzetel Deeltijds Kunstonderwijs Lier versterkt de samenwerking van beide Lierse academies in de regio.’ Schepen Ivo Andries (Open VLD) : ‘Het maakt de Academie voor Schone Kunsten sterker in getal, maar biedt vooral mogelijkheden om met het al bestaande filiaal Muziek en Woord in Boechout een efficiënte schoolorganisatie uit te bouwen.’

de burgemeester van Lier
 burgemeester Frank Boogaerts van Lier

 

Burgemeester Koen T’Sijen (PRO Boechout & Vremde) : ‘Deze samenwerking is niet alleen een belangrijke administratieve vereenvoudiging, maar het zorgt er ook voor dat we een globale visie op het kunstonderwijs kunnen ontwikkelen. De samenwerking met Lier verloopt uitstekend. Het is niet uitgesloten dat we in de toekomst ook samen Dans gaan aanbieden, of misschien zelfs over een paar jaar een extra filiaal voor muziek kunnen opstarten in de deelgemeente Vremde.’  De werking van het filiaal Beeldende Kunst in Boechout blijft gewoon doorlopen. De overeenkomst voorziet zelfs dat de huidige leerkrachten mee worden overgenomen, indien zij dat wensen. Boechout blijft dus de lokalen achter de Wigwam ter beschikking stellen voor de Academie en een deel van de werkingskosten dragen. Een deel van de werkingstoelagen blijft gesubsidieerd door de Vlaamse overheid. Lier zal ook materiaal ter beschikking stellen, leerlingen verzekeren en de inschrijvingen van de leerlingen coördineren. Gio De Weerd, directeur van de Academie voor Schone Kunsten : ‘Voor onze academie is de langzame groei van haar leerlingenaantal belangrijk om gemaakte beleidskeuzes verder uit te voeren. Omdat de vraag van de gemeente Boechout samen valt met onze behoefte voor een sterke academie in de regio is deze kans uniek en goed getimed.’ De schepencolleges van Boechout en Lier gaven  groen licht voor deze samenwerking. De overeenkomst wordt nu nog geagendeerd op de twee gemeenteraden later deze maand.

(EM)

Foto’s (c) Gazet van Hove.