Daar is hij dan ! De nieuwe sticker van het Rode Kruis. Vanaf 27 april te koop.

Koop ik er één ? Heb ik kleingeld op zak ? Wat als het licht op groen springt ? Je kent het gevoel. En toch is dit kleine gebaar veel belangrijker dan de meesten onder ons denken. Want in vergelijking met brandweer en politie is de medische hulpverlening in ons land niet alleen onder gefinancierd, maar grotendeels gebaseerd op de vrijwilligers van het Rode Kruis. Van zodra er namelijk meer dan vijf zwaargewonden vallen bij een incident, wordt het medisch rampenplan van kracht omdat de reguliere middelen van het 100/112-systeem hier niet meer voldoende zijn. Vanaf dat moment springt het Rode Kruis gratis bij met eigen mensen en middelen : onbezoldigde vrijwilligers (brandweervrijwilligers worden vergoed), voertuigen en materialen die door de lokale afdelingen zelf zijn aangekocht.

P1020635

Velen denken echter dat het Rode Kruis gesubsidieerd wordt door de overheid. Niets is minder waar. Bepaalde kosten zoals het inzamelen, bewerken en verdelen van bloedproducten of de opvang van vluchtelingen worden vergoed door de overheid. Deze vergoedingen zijn nauwelijks kostendekkend. Voor de lokale afdeling Hove-Lint wordt slechts 5 procent van de werkingskosten gedekt door bijdragen van de gemeenten. Voor de overige 95 procent is de plaatselijke afdeling bijna volledig aangewezen op de jaarlijkse stickerverkoop. Zonder deze inkomsten geen EHBO-cursussen, geen hulpverlening op evenementen, maar ook geen hulp bij ernstige incidenten.

Geld euro's
Het is enkel door de stickerverkoop van de voorbije jaren dat de middelen er zijn om te helpen bij incidenten zoals Zaventem, een ernstig spoorongeluk,… Het geld van de sticker gaat integraal naar de lokale afdeling voor de lokale werking. Het geld komt jezelf en de mensen uit jouw omgeving dus rechtstreeks ten goede.
Alvast bedankt dus voor jouw steun ! Hou je 5 EUR maar al klaar, dan heb je geen stress aan het verkeerslicht.
Geïnteresseerd in de werking ? Volg het Rode Kruis Hove-Lint via onderstaande kanalen.
 www.rodekruis.be/afdeling/hove-lint/wie-zijn-we/ons-team/
 www.facebook.com/Rode-Kruis-Hove-Lint-1571882753084163/?fref=ts

diploma-uitreiking Rode Kruis afdeling Hove-Lint

Foto’s (c) Gazet van Hove