Onze voorouders uit de achttiende en het begin van de negentiende eeuw konden veelal niet lezen of schrijven, hun handtekening was een kruisje.

De leerplicht in België dateert van 19 mei 1914, de leerplichtwet in Nederland van 1900.

Het bestuur van ANV Oost- en Zeeuws- Vlaanderen nodigt u uit voor een uitzonderlijk bezoek aan de normaalschool -voor lerarenopleiding- van koning Willem I in Lier.

historische gevel
historische gevel

Het bijzonder indrukwekkende gebouwencomplex was de enige gesubsidieerde kweekschool voor een deel van Nederland, voor heel Vlaanderen én voor Wallonië en Luxemburg.

Vandaag is ”alles “er nog, weliswaar gedeeltelijk wat vervallen – maar op de gronden van de oude normaalschool komt binnenkort een totaal nieuwe woonwijk.
Vóór de sloophamer toeslaat kunt u samen met ons de site uitzonderlijk nog een laatste keer bezoeken met een prima gids uit de hoogste kaders van de onderwijswereld of ”de Guimardstraat”: de heer Wim Vertommen.

Kweekschool aan de Berlarij
Kweekschool aan de Berlarij

In Lier zelf bezoeken we met hem ook nog enkele plaatsen die de tijd van Willem I oproepen en wandelen we even langs het begijnhof waar we herinneringen ophalen aan FelixTimmermans.

Voor de liefhebbers eindigen wij wellicht bij een pint en mogelijke hap op een bijzondere plaats.

veel studiemogelijkheden
veel studiemogelijkheden

Lier : zondag 9 april 2017 (herhaling programma zondag 2 april)

Vertrek in Lier om 14 .30 uur bij het Cultureel Centrum DE MOL (voer in uw GPS Aarschotsesteenweg nr.1 in, daar bevindt zich een ruime gratis parkeerplaats ‘De Mol’).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Wie echt belangstelling heeft en graag wil meegaan, bevestigt zo snel mogelijk zijn deelname op het volgende e-mailadres : ria.goossenaerts@skynet.be.

Wij verwelkomen u heel graag, maar denk erom dat het aantal deelnemers beperkt is!

ANV logo

ANV – Vereniging voor Nederlands-Vlaamse samenwerking

Binckhorstlaan,  36/ M3.11

NL 2516 BE  Den Haag

+ 00 31 / 70 / 324 55 14

www.anv.nl

www.twitter.com/ANV_Neerlandia

www.facebook.com/ANVbureau

nederland en vlaanderen

Foto’s (c) Reporters – coverfoto : Kempens Landschap.