Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) sprak in zaal Da Capo voor een gezelschap van “Fan van Hove” (= CD&V, O-VLD) en werd aan de tand gevoeld door Dirk Sterckx, gewezen Hovenaar en politicus van O-VLD.

Volgend verslag is van Luc Vuylsteke de Laps, gewezen burgemeester van Hove.

p1040707

Het gesprek begon met een aantal dilemma’s :

–      Minister of rechter : Minister, want ik kan meer realiseren

–      Justitie of Financiën : Justitie, want de uitdaging is groter

–      Vrij beroep of Academicus : Academicus

–      Trump of Poetin : mag ik 1 maal mijn joker inzetten ? Toch wel vreemd hoe zo iemand president van de VS kan worden.

Hoe kwam U in de politiek ?

Ik was altijd geïnteresseerd in de politiek, op mijn 12 jaar was ik voorzitter van de studentenraad, ik was fan van Frank Swaelen, ik ben gehuwd met de dochter van een politicus, staatsecretaris Jos Dupré, maar heb het einde van zijn carrière gewacht om mij echt te engageren, werd kabinetschef van Kris Peeters en dan plots Minister.

p1040710

Helpt uw ervaring als jurist bij deze bevoegdheid ?

Zeer zeker, ik voel me goed bij zowel Financiën als Justitie, veel beter dan ik me bijvoorbeeld bij Defensie of Landbouw zou voelen.

 

Hoe ziet u de relatie journalist – politicus ?

Ik voel me goed bij de oudere journalisten, Martine Tanghe, Annelies Beck, Kathleen Cools; de jongeren zijn anders.

 

Heeft 22 maart 2016 U veranderd ?

De politiek schiet hier qua empathie altijd tekort. De politiek mag ook niet recupereren. Maar we hebben op een bepaald moment een hele dag met de Regering vergaderd met de slachtoffers, dat grijpt zeker sterk aan .

Heeft dit de relatie met de andere departementen, als Binnenlandse Zaken veranderd ?

We hebben, na Verviers, geen nieuwe maatregelen moeten nemen. Ik ben wel tevreden dat we met z’n allen, meerderheid en oppositie, geen schuldigen zijn gaan zoeken.

p1040705

Buitenland :

Ik ben bezorgd over de populistische partijen, zelfs over de taal die de redelijke partijen moeten spreken onder invloed van populistische partijen. Ik ben ook bezorgd over de versplintering in landen als Nederland, Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland : besturen daar wordt een echte kunst ! Wij maken dit al mee als we de cultuur zien van de IKW’s (interkabinettenwerkgroepen), die een echte passionele slavernij zijn. Maar Europees hebben wij met ons land een voordeel met figuren als Jean-Luc Dehaene, Herman van Rompuy en Elio Di Rupo.

Hoe ziet U de toekomst van ons land ? 

Ik ben gehecht aan dit land. Met Brussel maakt het een onafhankelijk Vlaanderen niet dichtbij. Ik ben een europees believer, maar het is dringend tijd.  Met Oost-Europa zijn er problemen, ook daardoor is de eurozone niet sterk.

p1040711

Hoe voelt U zich persoonlijk in de politiek, dat hels bestaan ?

Ik heb daar geen probleem mee, ik rust tijdens mijn werk; ik voel me steeds meer als een vis in het water.

 

Nadien was er nog een receptie en gezellig samenzijn.

p1040701
Dirk Sterckx voor de micro van Radio Frekwent

 

Foto’s (c) Gazet van Hove.