BOECHOUT

Het Jef Van Hoofplein en het Sint-Bavoplein krijgen in het najaar een volledige facelift. Zo wil de gemeente Boechout de verkeersveiligheid rond de schoolomgeving verhogen, het parkeren reorganiseren en een leefbare dorpskern creëren waar er plaats is voor groen en ontmoeting.

 

Burgemeester Koen T’Sijen (PRO Boechout & Vremde) stelde de plannen voor de vernieuwing van het Jef Van Hoofplein en het Sint-Bavoplein in Theaterzaal Vooruit voor. ‘Wij willen de publieke ruimte aangenamer en verkeersveiliger maken. Er komt een brede fiets- en wandelboulevard vanaf de Van Colenstraat tot op het einde van het Jef Van Hoofplein, de auto’s rijden niet meer rond het plein en de verkeersas wordt ter hoogte van de school en het Sint-Bavoplein zone 30. Om het pleingevoel te vergroten, komen er meer groene accenten, zitbanken en fonteinen en aan de bib zelfs een leestuin. Aan het plein  achter de bib komt er een grote, groene speelruimte voor kinderen. We zetten in op ontmoeting en verblijfsruimte, met de scholen, de bib, de toekomstige academie voor muziek en woord en horeca zo nabij.’  Schepen Dirk Crollet (CD&V) :  ‘Op het Sint-Bavoplein moeten fietsers, vaak kinderen van de basisschool, zich momenteel tussen de auto’s wringen. De oversteekplaatsen voor de voetgangers zijn niet optimaal en geparkeerde auto’s op de Hovesesteenweg verhinderen een vlotte doorstroming. Ook de kasseien bieden op het Sint-Bavoplein weinig comfort. Tegelijkertijd zal Aquafin een deel van de riolering in de betrokken straten aanpakken. Huizen die momenteel nog een gemengd rioolstelsel hebben, krijgen een gescheiden rioolstelsel.’

de helft van Hove koopt bij Delhaize in Boechout
aan Delhaize is het vrij druk verkeer

 

Schepen Rudi Goyvaerts (PRO Boechout & Vremde) : ‘Met de her-aanleg willen we de auto, fietser en voetganger zijn plaats geven op beide pleinen. Bedoeling is om de keuze voor de fiets te stimuleren. Naast de brede fiets- en wandelboulevard trekken we het dubbelrichtingsfietspad van de Hovesesteenweg verder door tot aan de oversteek Bistweg/Pastoorsleike. Er komen ruime voetpaden met een verbreding ter hoogte van café ’t Hoefijzer. De oversteekplaatsen voor fietsers en voetgangers worden veiliger met onder meer LED-accentverlichting en een verkeersplateau. Om auto’s de snelheidsbeperking te doen respecteren, komen er onbemande flitscamera’s bij het begin van de school en op het kruispunt met de Boshoek.’ Bij de her-aanleg wordt er rekening gehouden met de parkeerbehoefte in het centrum. Zo wordt het centrum-parkeren in de zone voor de bib versterkt en het aantal parkeerplaatsen daar verhoogd van 53 naar 62. Een aantal parkeerplaatsen worden zo gereorganiseerd. Achter de bib verdwijnen de parkeerplaatsen voor een groene speelruimte, maar in de onmiddellijke omgeving, dit wil zeggen in een straal van 400 meter en op maximaal vijf minuten wandelen, zal er een aanbod zijn van 386 parkeerplaatsen, waaronder de parking van de Delhaize.

 

Enkele bewoners hadden hun bedenkingen over het aantal parkeerplaatsen, de verkeerssituatie aan de ingang van de Delhaize op het Jef Van Hoofplein, de plaats van het openbaar vervoer in de Van Colenstraat en op de Hovesesteenweg en de verkeersstroom op de Hovesesteenweg richting Hove en Edegem.  De exacte datum waarop de werken starten is nog niet bekend omdat men ze niet wil laten samenvallen met de her-aanleg van de  Dokter Theo Tutsstraat en de werken in Hove.

(EM)

Foto’s (c) Gazet van Hove