door Michiel Vantongerloo in www.sceptr.net .

In de samenkomst rond het thema “Familierecht in tijden van populisme”, bekritiseerde de minister de generalisering die zich in dit wetsontwerp zou doorzetten. Niewisch-Lennartz is van mening dat deze kindhuwelijken van geval tot geval bekeken moeten worden. De mogelijke verdachtmaking van huwelijken, die tussen minderjarigen in het buitenland gesloten werden, is onrecht, vindt de minister. Op sociale media regende het kritiek.

Van belang zijn hier onder andere de motieven van de ouders om hun zoon of dochter uit te huwelijken voor de vlucht naar Europa. Niewisch-Lennartz is van mening dat een algemeen verbod net de bescherming van kinderen in gevaar kan brengen, zeker in het geval wanneer uit het huwelijk reeds kinderen voortgekomen zijn. Een dergelijke annulering van het kinderhuwelijk zou dan strijdig zijn met de VN-kinderrechten, aldus Antje Niewisch-Lennartz.

Afbeeldingsresultaat voor die grunen bundnis 90

1.475 minderjarigen gehuwd

Het huidige wetsontwerp wil huwelijken van personen jonger dan 16 voor ongeldig laten verklaren voor het Duitse recht. De vraag is echter hoe prangend het vraagstuk voor de Duitse staat is. Vaak wordt beklemtoond dat het aantal kindhuwelijken dat illegaal in Duitsland gesloten wordt zeer laag ligt. Meestal gaat het om kinderen die ouder zijn dan 14.

Het aantal gehuwde kinderen bekend bij de overheid ligt in de meeste bondsstaten ook bijzonder laag. Het Nedersaksische ministerie voor Justitie bevestigt echter dat de Duitse media de situatie misschien te rooskleurig zien. In het zog van de grote migratiegolf die al sinds 2015 aanhoudt,  werden in 2016 in totaal zo’n 1.475 minderjarigen geregistreerd die gehuwd zijn. Hierbij gaat het vooral om kinderen uit Syrië, Irak en Afghanistan.

groen logo
heeft bedenkelijke Duitse politieke vrienden

“Verkeerde tolerantie”

Ulf Thiele, de secretaris voor de CDU in Nedersaksen, reageerde geschokt op de uitlating van minister Niewisch-Lennartz. Hij ziet de nuance van de Groene justitieminister als een belediging tegenover de meisjes die van hun jeugd, toekomst en seksuele keuzevrijheid beroofd worden. Niewisch-Lennartz legitimeert met haar uitspraak een mensonwaardige toestand” en minimaliseert het feit dat het in alle gevallen van kindhuwelijken om kindermisbruik gaat, zo meent Thiele.

P1040180

Foto’s (c) Gazet van Hove.