IGEAN krijgt samen met de 14 gemeenten van de projecten Wonen in Rivierenland en Wonen in de Zuidrand een subsidie toegewezen van respectievelijk 480.000 en 533.333 euro. De subsidie wordt toegekend door de Vlaamse minister van Wonen Liesbeth Homans (N-VA) om de kwaliteit van het lokaal woonbeleid te verbeteren.

De gemeenten Boom, Hemiksem, Niel, Rumst, Schelle en Zwijndrecht werken al zes jaar samen met IGEAN aan het woonbeleid in de interlokale vereniging lokaal woonbeleid (IVLW) Rivierenland. Evenals IVLW Zuidrand, dat bestaat uit de gemeenten Aartselaar, Boechout, Borsbeek, Edegem, Hove, Kontich, Lint, Mortsel en IGEAN.
Geld dollars
De gemeenten willen nog meer inzetten op een divers en betaalbaar woonaanbod, het verbeteren van de woningkwaliteit en – omgeving en het informeren en adviseren van inwoners. De minister kent het maximale subsidiebedrag toe aan beide projecten, omdat de gemeenten extra inzetten op het ondersteunen van de lokale private huurmarkt. In 2015 voerden IVLW Rivierenland en IVLW Zuidrand de verplichting van het conformiteitsattest in. Een woning kan enkel verhuurd worden, als wordt aangetoond dat de woning voldoet aan de minimale veiligheid- en gezondheidsnormen. Het instrument zal in de toekomst nog meer gebruikt worden om de kwaliteit van de private huurmarkt te verbeteren.

IGEAN nieuw logo

Brigitte Vermeulen Goris, voorzitter van IVLW Zuidrand, reageert positief op de verlenging van de subsidies : “De subsidie geeft de gemeenten de mogelijkheid om de ingeslagen weg verder te zetten. Het werken aan woonkwaliteit is één van onze prioritaire doelstellingen. We hebben bewust gekozen om in te zetten op het afleveren van conformiteitsattesten. Dit zullen we de komende jaren verderzetten, zodat alle verhuurde panden over een conformiteitsattest beschikken. De subsidies stellen ons in staat om een extra kracht aan te werven die de huurwoningen controleert en technisch advies verstrekt aan de verhuurders.”

te huur pamflet

Ook Geert Van der Auwera, voorzitter van IVLW Rivierenland, is verheugd met de verlenging : “De intergemeentelijke samenwerking inzake woonbeleid is zeker een meerwaarde. Dit stelt ons in staat om ideeën uit te wisselen en gezamenlijke initiatieven te nemen op regionaal vlak. De mogelijkheid om hierbij kunnen terug te vallen op gekwalificeerde medewerkers is zeker een pluspunt. Kwalitatief en betaalbaar wonen, het ondersteunen van de private huurmarkt en het adviseren en informeren van onze inwoners zijn opnieuw aandachtspunten voor de komende jaren.”

Meer informatie :

Brigitte Vermeulen Goris, voorzitter van IVLW Zuidrand, Mobiel 0475 / 97 52 93

Geert Van der Auwera, voorzitter van IVLW Rivierenland, Mobiel 0476 / 43 60 97

Foto’s (c) Reporters.