Gedetineerden in de Belgische gevangenissen hebben recht op bijstand van een geestelijke. Midden vorig jaar trok minister van Justitie Geens (CD&V) het aantal islamconsulenten fors op, zodat er voortaan in onze gevangenissen meer imams zijn dan katholieke aalmoezeniers.

Het is een groot geheim hoeveel islamieten, katholieken, protestanten en belijders van andere religies er in onze gevangenissen zitten. Naar verluidt is het in strijd met de privacy om de religieuze achtergrond van gevangenen te registeren en dus wordt dat ook niet gedaan. We zullen echter wel dichter bij de waarheid zitten, wanneer we zeggen dat men vooral niet wil dat dit geweten is omdat de resultaten daarvan wel eens heel openbarend en voor sommigen schokkend zouden kunnen zijn.

Er zijn evenwel nog andere, onrechtstreekse methodes om een idee te krijgen over de religieuze achtergronden van de gedetineerden, bijvoorbeeld het aantal geestelijken die tot taak hebben om hen bij te staan.

In april van vorig jaar kon men in het Belgisch Staatsblad in dat verband lezen dat het aantal geestelijke consulenten in de gevangenissen voor een aantal religies werd opgetrokken. Meest opvallende vaststelling daarbij is dat het aantal islamconsulenten fors naar omhoog werd herzien, namelijk van 17 naar niet minder dan 26. Daarmee stak het aantal islamconsulenten voor het eerst het aantal katholieke aalmoezeniers voorbij, dat op 24 gehandhaafd bleef.

Sint Laurentiuskerk Hove
geen stijging van aantal ‘katholieke’ gevangenen

Naar aanleiding van dit gebeuren stelde federaal volksvertegenwoordiger Barbara Pas (VB) aan de minister van Justitie via een schriftelijke parlementaire vraag een hele reeks vragen, onder meer over de criteria die worden gebruikt om deze aantallen vast te stellen. Hoewel de antwoordtermijn reglementair 20 dagen bedraagt, zijn die vragen, nu bijna een jaar later, nog altijd niet beantwoord.

Barbara Pas
Barbara Pas

Barbara Pas : “Ik veronderstel dat mijn vragen nogal erg vervelend zijn voor de minister, maar vooral ook voor een bepaalde recent geïmporteerde religie in dit land en haar slippendragers. Is het normaal dat de moslims, die, althans volgens de extreemlinkse socioloog Jan Hertogen, slechts 7% van de Belgische bevolking uitmaken, in onze gevangenissen over meer geestelijke consulenten moeten beschikken dan dat er katholieke aalmoezeniers moeten zijn ? Zou het misschien kunnen dat er verhoudingsgewijs veel meer moslims in onze gevangenissen zitten dan belijders van andere religies ? Ik denk dat de vraag stellen, ze meteen ook beantwoorden is.”

p1040706
Minister Geens : gelieve ook vervelende vragen te beantwoorden …

Foto’s (c) Gazet van Hove.