Regio

Gemeentebesturen, OCMW’s en VDAB slaan de handen in elkaar om meer inwoners aan werk te helpen.

De gemeentebesturen en OCMW’s van Boechout, Borsbeek, Edegem, Hove, Lint, Kontich, Mortsel, Wijnegem, Wommelgem, Zandhoven, Zoersel en de OCMW’s van Ranst en Schilde en de VDAB gaan nauwer samenwerken om meer inwoners uit kansengroepen aan een job te helpen. De verschillende partners hebben dat engagement officieel bekrachtigd door een samenwerkingsovereenkomst te ondertekenen.

Gemeenten, OCMW’s en de VDAB (Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding) zullen actief samenwerken voor een inclusief lokaal arbeidsmarkt- en welzijnsbeleid. “VDAB is de regisseur van de arbeidsmarkt, maar bepaalde aspecten van de werkloosheid kunnen wijn niet alleen oplossen. Door met de lokale besturen de krachten te bundelen, kunnen we gericht zoeken naar oplossingen voor knelpunten en is de lokale inbedding van onze werking gegarandeerd. Met deze samenwerkingsovereenkomst wil VDAB dit duurzaam partnerschap verankeren”, zegt Bjorn Cuyt, provinciaal directeur van VDAB.

p1050299
Erik Broeckx en Bjorn Cuyt tekenen samenwerkingspact

Samenwerkingsthema’s

De partners zullen samen weken rond vijf thema’s : activering, onderwijs, job-obstakels, sociale economie en dienstverlening aan ondernemers. “We werken binnen een heel aantal domeinen en leveren allemaal schitterend werk om de burger te helpen in zijn of haar zoektocht naar werk. Maar toch kan het nog beter. Dankzij deze samenwerkingsovereenkomst wordt het uitgestrekte landschap van tewerkstelling een continent waar alle partners zich verbinden en waar de burgers vlot van de ene organisatie naar de andere kunnen wandelen” aldus Erik Broeckx, burgemeester van Mortsel.

Onderwijs

In de strijd tegen jeugdwerkloosheid en ongekwalificeerde uitstroom heeft het onderwijs een niet te onderschatten rol. Om de overgang tussen school en arbeidsmarkt te verbeteren en de jongeren meer kansen te geven, willen de partners zich inzetten om de arbeidsidentiteit van jongeren tijdens hun schoolperiode te versterken.

P1040057

Activering

De tijd dat leefloongerechtigden enkel werkervaring zouden moeten opdoen om in regel gesteld te worden met de sociale zekerheid is achterhaald. Er bestaan ondertussen lokaal vele goede voorbeelden over hoe je een activeringstraject op maat van de leefloongerechtigde kan maken én aangepast aan de realiteit van de arbeidsmarkt. De expertise van onze arbeidstrajectbegeleiders en van VDAB-bemiddelaars zal en kan gedeeld worden op ons lerend netwerk. Zo kunnen anderen hier ook inspiratie uit putten en kan er steeds professioneler gewerkt worden” aldus Leen Scholiers, voorzitter van OCMW-Schilde.

Sociale economie

De gemeenten hebben de regierol om sociale economie-initiatieven te organiseren. VDAB zorgt voor het indiceren van de doelgroep en het naartoe leiden naar de vacatures. Ook bij de OCMW’s zit een grote doelgroep van werkzoekenden wiens jobmogelijkheden zich de eerste jaren voornamelijk binnen de sociale economie zullen afspelen. Hoe beter de verschillende partners kunnen samenwerken om de doelgroep goed in kaart te brengen, hoe efficiënter ze bezig zijn.

Job-obstakels

Ook het wegwerken van job-obstakels is belangrijk voor het vinden en behouden van een job. Daarom zetten de gemeenten o.a. in op toegankelijk aanbod van kinderopvang voor klanten van VDAB en OCMW’s.

Dienstverlening aan ondernemers

VDAB heeft een ruim aanbod voor werkgevers en startende ondernemers. Via het netwerk van de gemeenten wil de dienst zijn aanbod nog beter bekendmaken. Zo kunnen vraag en aanbod nog beter op elkaar worden afgestemd én weet de ondernemer zich gesteund door zijn gemeente en VDAB.

P1030174

Foto’s © Gazet van Hove.