LEZERSBRIEF

Beste Pallieterke,

Hier mijn belevenissen van vandaag, 27 juni.

Sinds enige tijd fiets ik geregeld van Mortsel naar de Bredastraat in Antwerpen. Voor de kenners: langs de spoorweg en via de Dambruggestraat verder naar rechts op Viaduct-Dam, enz. Links ligt Park Spoor Noord. Met de hete dagen liggen en zitten er massa’s mensen te zonnen en picknicken. Door de veel koelere en bewolkte dag, vandaag bijna volledig verlaten. Vanuit de Dambruggestraat ben ik een 50 meter ver naar rechts en wordt wat gehinderd door een nogal “getinte” jongedame die kiekjes aan het maken is met haar veegfoon, maar wel midden op het fietspad staat. Als ik daar grappend een opmerking over maak glimlacht ze even en stapt wat opzij. Ik vroeg haar of mijn haar wel goed lag. Maar een dertigtal meters verder dringt er plots iets door: wie fotografeert ze in feite? Ik stop en keer me om. Buiten de vrouw is er geen kat te bekennen. Ondertussen heeft ze zich wel wat verplaatst en is ze in een andere hoek gaan staan. Wat is ze aan het fotograferen?: Een drukverlagingsstation van de gasverdeelmaatschappij  ?! In het park !

Wat kan een jonge vrouw van Noord-Afrikaanse of Turkse oorsprong daar, in- of aan interesseren ?

Als ze merkt dat ik haar gadeslaag, neemt ze haar minifiets en verdwijnt langs het parallelle fietspad onder Viaduct-Dam.

Als ik zelf wat handiger had geweest met mijn veegfoon, had ik wellicht een plaatje van haar kunnen schieten, maar het ontging me.

Wél heb ik de overheid ingelicht mits het noodnummer 101.

Als vroeger bedrijfsleider van een bedrijf dat zich vooral met het lassen van gas- en NATO pijpleidingen bezig hield, ook drukverlagingsstations in onderaanneming, enz. besef ik dat hier meer achter zit.

Het vroegere Distrigaz legde hoge druk pijpleidingen aan, die rond de 16 bar werken. Deze druk wordt hier en daar verlaagd naar 1,5 bar en dan via de betreffende drukverlagingskabines nog lager naar distributiedruk.

Zou het kunnen dat men, in tegenstelling tot de C.C.C. die met hun pogingen om NATO-pijpleidingen op te blazen, trachtten slachtoffers te vermijden, men hier een netwerk de opdracht gegeven heeft om de honderden, zo niet duizenden drukverlagingsstations te documenteren om potentiële dodelijke doelwitten uit te kiezen ?

P1010098

Deze gastoestellen staan, zeker in de meeste randgemeentes, in open lucht en midden in de bebouwde kommen, vanwege de vel klanten die daar wonen.

In Mortsel staat de grootste op het marktplein, en wordt regelmatig omringd door allerlei feestelijkheden, wekelijkse markten, enz.

Aangezien de drukverlagers feitelijk zeer gemakkelijk open te breken zijn, kan zeker ’s nachts, gemakkelijk een bom aangebracht worden. Aangezien de gemiddelde burger helemaal niet weet wat er wél of niet thuishoort in een gascabine, kan dit zelfs enkele dagen op voorhand gebeuren. Nader beschouwd zou je technisch gezien, gemakkelijk een ganse reeks kunnen “bebommen” om ze dan tegelijkertijd vanuit één punt, radiografisch of telefonisch te ontsteken.

AK47

Als wakkere burger zou ik met dit schrijven willen vragen om a.u.b. oplettend te zijn i.v.m. gelijkaardige voorvallen en eigenlijk zal ik zélf vanaf nu, een omtrekkende beweging maken aan dergelijke gasinstallaties.

Naschrift : Naar gelang de deskundigheid van de bommenleggers of organisatie er achter zou minstens een reusachtige steekvlam ontstaan, die absoluut NIET noodzakelijk, recht de lucht in gaat.

Omdat ik meen er goed aan te doen, zend ik ook een neerslagje aan enkele instellingen en zoveel mogelijk mensen die ’t Pallieterke (nog) niet lezen, want waakzaamheid is wel de boodschap vandaag.

Vriendelijke groeten,

Leo K.E. Aerts  –  Mortsel

pallieterke

 

Foto’s (c) Gazet van Hove & ’t Pallieterke.