Bart Schols was de assertieve Thierry Baudet niet gewoon, vorige week in De Afspraak. Nog maar een cultuurverschil …

door Evert Van Wijk – www.doorbraak.be .

Dat Thierry Baudet, de rechtse nieuwbakken Nederlandse parlementariër, zich ook door de VRT niet zo gemakkelijk laat framen, was toch even een verrassing voor Bart Schols, de ankerman van De Afspraak. Hij schrok zich een hoedje toen Thierry Baudet hem meteen lik op stuk gaf toen de tv-presentator hem probeerde weg te zetten als vrouwonvriendelijk.

Vlaamse journalisten hebben het vaak moeilijk met Nederlandse assertiviteit

Die Nederlandse assertiviteit, daar blijken ook Vlaamse journalisten het moeilijk mee te hebben. Dat is duidelijk te zien in de intro van De Afspraak.

Thierry Baudet liet het duidelijk niet over zijn kant gaan om al vanaf de introductie te worden weggezet als de vrouwonvriendelijke boeman. Het is alweer zo’n twaalf jaar geleden dat ik iets soortgelijks heb gezien toen de journalist Joël De Ceulaer de politicus Filip Dewinter als een idioot probeerde te framen in het zondagse debatprogramma De Zevende Dag. Ook toen kwam die boomerang ongenaakbaar hard terug bij meneer De Ceulaer. Immers : debatteren doe je op inhoud en niet door iemand persoonlijk te beledigen en te schofferen. Zelfs als die persoon Filip Dewinter heet… (Zie hier het fragment met Dewinter en De Ceulaer.)

Filip De Winter
Filip De Winter

Heeft Filip Dewinter zich door Pim Fortuyn laten inspireren ?

Eigenlijk is het in Nederland sinds Pim Fortuyn  een usance dat politici het niet meer pikken als ze door een reporter geframed worden. En ik vermoed dat Filip Dewinter zich destijds ook door Fortuyn heeft laten inspireren toen hij Joël De Ceulaer alle kanten van de Zevende Dag-studio heeft laten zien.

Maar toch … in het algemeen gesproken zijn in Vlaanderen de politici nog redelijk braaf. Meestal laten ze zich zonder mokken allerlei dingen in de mond leggen die ze niet eens gezegd hebben. Een Lisbeth-Imbootje, noem ik dat tijdens mediatraining. Toen zij, Lisbeth Imbo nog ankervrouw was bij Terzake en het radioprogramma De Ochtend, had ze er een handje naar om op het eind van een gesprek haar gasten verkeerd of onvolledig samen te vatten. Hierdoor liet ze bij de kijker de indruk na dat hij of zij iets totaal anders had gezegd. En als je dit dan als studiogast braafjes over je kant laat gaan, dan denkt de kijker/luisteraar dat je daar dan ook mee instemt …

De grens tussen assertief en agressief is ook cultureel bepaald

Ook Nederlandse journalisten proberen weleens zo’n Liesbeth-Imbootje bij hun radio- of tv-gasten. Maar zeker goed gemediatrainde politici zullen dat niet zomaar over hun kant laten gaan. Alvorens ze worden weggedraaid zullen ze nog snel iets roepen in de trant van ‘dan heeft u toch niet goed geluisterd’ of zoiets. In die zin vind je ook de cultuurverschillen tussen België (Vlaanderen) en Nederland in de praatprogramma’s op radio en tv terug. Nederlanders zijn enerzijds assertiever en laten zich minder snel ongewenste uitspraken in de mond leggen. Anderzijds ervaren Vlamingen het als onbeleefd om tegen je gastheer of -vrouw bezwaar te maken. Ze zien dat als een confrontatie en die gaan ze omwille van de pais en vree liever uit de weg … Wat in Nederland assertief is, is in Vlaanderen agressief. In die zin kun je gerust zeggen dat de grens tussen assertiviteit en agressiviteit ook cultureel bepaald is …

De auteur schreef verschillende boeken over cultuurverschillen tussen België en Nederland. Zijn laatste boek, ‘Valse Vrienden’, verscheen eind 2016.

 Afbeeldingsresultaat voor Valse vrienden

Foto’s (c) Gazet van Hove – coverfoto : Thierry Baudet