Het bezetten van andermans bewoond pand zal meteen strafbaar worden, door een uitbreiding van het begrip ‘woonstschennis’. Dat is vandaag gestemd in de commissie Justitie. ‘De politie kan nu meteen tussenkomen en de krakers verwijderen’, zegt N-VA-Kamerlid Sophie De Wit.

Daarnaast wordt ook het kraken van onbewoonde panden verboden als er een klacht is van de eigenaar. Voordien kon de eigenaar enkel via een procedure voor de vrederechter de uitzetting van de krakers bekomen, maar dat kon zeer lang aanslepen. In de toekomst zal de procureur des Konings op korte termijn een uitzettingsbevel kunnen afleveren en wordt ook de burgerlijke procedure versneld. ‘Op die manier kan er daadkrachtiger en sneller opgetreden worden tegen deze flagrante inbreuken op het eigendomsrecht’, zegt De Wit. ‘Van andermans spullen blijf je af, en dat geldt ook voor panden. Punt uit.’

Over het gebrek aan deze wetgeving was veel verontwaardiging toen recent in Gent een gezin na een lange reis terugkeerde en zijn eigen woning niet meer in kon doordat krakers de woning bezet hadden. Daarbovenop kon de politie niet ingrijpen, want eens de woning betreden, werden de krakers beschermd door het recht op wonen. Het recht op eigendom van het gezin telde toen niet meer.

‘De talrijke voorbeelden in de media – onlangs nog van het gekraakte Astridhotel in Brussel – tonen aan dat deze wetswijziging dringend nodig was’, meent De Wit. ‘Ondanks de tegenwerking van de oppositiepartijen en maandenlange discussie, zijn we blij dat het kraken nu eindelijk strafbaar wordt.’ In een nieuw advies op het wetsvoorstel waarschuwt het college van procureurs-generaal wel dat dit voorstel parketten en politie dreigen weg te houden van hun prioritaire taken.

In de commissie stemden oppositiepartijen PS en cdH tegen, Groen en sp.a onthielden zich. De PS vindt het niet kunnen dat krakers strafbaar gesteld worden bij lang leegstaande panden, door speculatieve overwegingen van de eigenaars. Ook vreest PS’er Karine Lalieux dat werknemers die een bedrijf bezetten, wat bij Caterpillar gebeurde, een vervolging zullen kunnen riskeren.

Normaal zou dit voorstel voor de (politieke) zomervakantie al goedgekeurd zijn, maar de PS en CdH vertraagden deze vernieuwing door een tweede lezing van de wettekst aan te vragen. Nu de tekst in de commissie Justitie is goedgekeurd, wordt het wetsvoorstel ten slotte in de plenaire Kamer gestemd.

Foto’s (c) Gazet van Hove.