Op de laatste Hovese gemeenteraad werd de Belasting op leegstaande woningen en gebouwen 2018-2019 besproken.

De Vlaamse Wooncode stelt de gemeente aan als coördinator en regisseur van het lokale woonbeleid. Op basis van het decreet grond- en pandenbeleid kunnen gemeenten een register van leegstaande woningen en gebouwen bijhouden. Overeenkomstig dient het belastingreglement aangepast te worden.
Er wordt voor de jaren 2018 tot en met 2019 een gemeentebelasting gevestigd op de woningen en gebouwen die gedurende minstens twaalf opeenvolgende maanden zijn opgenomen in het gemeentelijk leegstandsregister. De belasting bedraagt 1.500 EUR (3.000 EUR voor een tweede opeenvolgende termijn van twaalf maanden, 4.500 EUR voor een derde opeenvolgende termijn en 6.000 EUR voor een vierde of latere opeenvolgende termijn). Vrijstelling kan volgens bepaalde in het reglement opgenomen voorwaarden worden aangevraagd en verkregen.

Raadslid Anne Van Put (HB) vroeg “hoe het zit met de tweede eigendommen ?” Schepen van Woonbeleid Gerda Lambrecht (N-VA) antwoordde : “er zijn in Hove 93 leegstaande woningen. Ze krijgen het bezoek van de Gemeenschapswacht, deze maken een overzicht van alle betrokken panden, ze contacteren de eigenaars, die krijgen dertig dagen de tijd om te reageren, daarna krijgen ze één jaar tijd en moeten ze een retributie betalen. Alles wordt éénmalig geregistreerd en jaarlijks opgevolgd”.

Belasting op de verwaarloosde woningen en gebouwen 2018-2019

Het beleid met betrekking tot verwaarloosde woningen en gebouwen werd overgeheveld van het Vlaamse naar het gemeentelijke niveau. Het is daarom van belang een eigen belasting te hebben inzake verwaarlozing om verloedering van de leef- en woonomgeving tegen te gaan.
Voor de aanslagjaren 2018 tot en met 2019 wordt een gemeentebelasting gevestigd op de woningen en gebouwen die gedurende minstens twaalf opeenvolgende maanden opgenomen zijn in het gemeentelijk register van verwaarloosde woningen en gebouwen. De belasting bedraagt 1.000 EUR (2.000 EUR voor een tweede opeenvolgende termijn van twaalf maanden, 3.000 EUR voor een derde opeenvolgende termijn en 4.000 EUR voor een vierde of latere opeenvolgende termijn).

Foto’s (c) Gazet van Hove.