Op 5 april 2018 is het exact 75 jaar geleden dat Mortsel getroffen werd door een verschrikkelijk Amerikaans bombardement. De geallieerden wilden de Duitsers treffen door de ERLA-fabrieken te bombarderen , maar de bommen vielen verspreid in Mortsel. De eindbalans : 936 doden (onder wie 384 Mortselaars), 89 vermisten, 1.342 gekwetsten. Een zwarte dag voor Mortsel. Vele slachtoffers liggen begraven op het erepark van de begraafplaats Mortsel-Dorp. In 1954 werd er bovendien een eremonument opgetrokken om hen te herdenken.

Ieder jaar organiseert het Mortselse stadsbestuur een herdenkingsplechtigheid, om ervoor te zorgen dat de herinnering aan die dag niet verloren gaat. Met de 75ste herdenking in het achterhoofd, diende de Stad Mortsel een subsidiedossier in om de begraafplaats en het eremonument te restaureren. Nu men deze subsidies verkregen heeft, gaat men binnenkort van start met de werken.

Wat gaat er gebeuren ?

Alle kruisjes worden vervangen door nieuwe exemplaren. De paadjes op de begraafplaats die naar het erepark leiden worden heraangelegd, zodat het perk makkelijker bereikbaar wordt. Het Weerstandsmonument en het herdenkingsmonument van 5 april 1943 worden volledig gerestaureerd.

Hinder ?

Het vervangen van alle kruisjes en het aanleggen van de nieuwe wegen neemt wel wat tijd in beslag, en kan men spijtig genoeg niet zonder dat je het zal merken als bezoeker. De werken zullen starten in het najaar van 2017. Tijdens de duur van de werken zal het gedeelte van de begraafplaats waar het erepark ligt, afgesloten zijn.

Aan de inkom van de begraafplaats richt men een stille ruimte in, waar bezoekers in alle stilte op een respectvolle manier hun geliefden kunnen blijven herdenken. Deze stille ruimte zal ingericht worden tegen 1 november.

De volledige restauratie zal afgerond zijn voor de 75ste herdenking van het monument, op 5 april 2018.

Foto’s © Gazet van Hove.