De intercommunale IGEAN staat o.a. in voor het verstrekken van de Vlaamse energielening. Iedereen kan energiebesparende werken aan zijn woning uitvoeren met een goedkope (2%) of een renteloze lening (0%).

De voorwaarden van deze lening worden binnenkort aangepast.

Wat verandert er ?

De groep voor de renteloze lening (sociale doelgroep) wordt uitgebreid. Zo komen ook beschermde afnemers (sociaal tarief voor gas en elektriciteit) en huishoudens met een belastbaar inkomen tot en met 30.060 euro in aanmerking voor een lening aan 0%. Ook particulieren die hun woning verhuren aan een erkend Sociaal Verhuurkantoor (SVK) kunnen beroep doen op een renteloze lening.

Helemaal nieuw is dat niet-commerciële instellingen (vzw’s, scholen, ziekenhuizen, …) en coöperatieve vennootschappen een energielening kunnen afsluiten aan 1%.

De maximumlooptijd van de lening wordt verlengd naar tien jaar voor niet-commerciële instellingen en de sociale doelgroepen. Voor de andere particulieren wordt de nieuwe termijn maximum acht jaar.

Het bedrag voor een lening wordt verhoogd naar 15.000 euro. Je kan meerdere leningen aanvragen, vooropgezet dat de optelsom van deze leningen binnen dit maximumbedrag blijft.

 

En wanneer ?

Deze wijzigingen gaan wellicht in op 1 oktober. We gaan ervan uit dat tegen dan nog andere punten worden aangepast. Zo kan de lijst van aanvaardbare werken nog wijzigen. Er is ook nog geen duidelijkheid over welke niet-commerciële instellingen in aanmerking komen voor de leningen onder welke voorwaarden.

Zodra de wijzigingen duidelijk zijn, worden deze opgenomen op de website van IGEAN.

 

Let op : vanaf 1 september 2019 wordt de goedkope lening (2%) en de lening aan SVK-verhuurders volledig geschrapt.

De lening van 1% voor verenigingen blijft nog bestaan tot 31 december 2019. Vanaf dan kan enkel de sociale doelgroep nog een energielening krijgen.

Verdere info : IGEAN-webstek, www.igean.be , tel. 03 / 350.08.25. – e-post : energielening@igean.be .