HOVE

Er lijkt nu eindelijk schot te komen in het aanplanten van de 106 nieuwe bomen voor de Geelhandlaan. Op de laatste Hovese gemeenteraad van maandag 18 december jl. stelde burgemeester Koen Volckaerts (N-VA) op een groen-linkse vraag “dat we vandaag de gunning hebben ontvangen om de bomen te plaatsen in de Gelhandlaan”. Het gaat om 106 olmen van reeds een aanzienlijke omtrek. Ze komen uit Nederland en moeten door een gespecialiseerde firma in de grond worden geplaatst.

Veel administratieve rompslomp

Op de sociale media was er heel wat te doen over het lange uitblijven van deze aanplantingen. Sommige milieuliefhebbers wilden al zelf tot de actie overgaan en beginnen bomen te planten in de Geelhandlaan.

“De Geelhandlaan is een dorpsgezicht en dat moet aan bepaalde normen voldoen. Omdat dit beschermd is, moeten de normen gerespecteerd worden en terecht. Keuze van bomen is : moeten dreefbeeld geven, diep-wortelend, geen exoten, hoogte en breedte om dreefeffect te krijgen worden in overweging genomen, bijkomend snelheid van afbraak van de bladeren om verstopping in de riolen te voorkomen en er wordt rekening met opmerkingen van de burgers gehouden. Een hele resem van punten die overwogen moeten worden. En wanner er beslist moet worden, kunnen er afwezigen zijn op de vergadering. Mensen hebben ook dat recht” aldus burgemeester Koen Volckaerts.

Hopelijk verloopt de komende aanplanting van de 106 olmen in de Geelhandlaan zonder al te veel verkeers- en andere problemen.

een professionele firma zal de bomen van de Geelhandlaan inplanten

Foto’s © Gazet van Hove.