Op de jongste Hovese gemeenteraad werd dit unaniem goedgekeurd.

De Eerstelijnszones (ELZ) zijn de opvolgers van de Samenwerkingsinitiatieven Eerste Lijn (SEL). Het gaat om een netwerk van actoren welzijn en gezondheid binnen een beperkte regio. De lokale besturen zijn één van de verplichte partners van een ELZ. De vzw Thuisgezondheidszorg regio Mortsel (al 30 jaar actief en waarvan OCMW Hove al lange tijd deel van uitmaakt) heeft het initiatief genomen om een ELZ op te richten voor de regio Hove, Boechout, Mortsel, Edegem, Kontich en Lint (mogelijk uit te breiden met Borsbeek).

De Vlaamse overheid roept alle actoren die actief zijn in de eerste lijn op om mee uitvoering te geven aan de conclusies van de eerstelijnsconferentie van 16 februari 2017 met als thema  ‘De reorganisatie van de eerste lijn in Vlaanderen’.  Hierin wil de Vlaamse overheid  de eerstelijnszorg hervormen tot eerstelijnszones waarbinnen zorgactoren ondersteund worden en de patiënt/klant centraal staat.

Er bestaat in de huidige zorgregio Mortsel (Mortsel, Boechout, Edegem, Hove, Lint en Kontich) al meer dan 30 jaar een doorgedreven cultuur van samenwerking binnen de eerste lijn onder naam TGZ Mortsel. Thuisgezondheidszorg regio Mortsel (TGZ) is  een vzw en werd in 1985 opgericht onder impuls van een aantal huisartsen van regio Mortsel. De doelstelling was de thuiszorg te coördineren op lokaal vlak, op een pluralistische wijze over de grenzen van zuilen en belangengroepen heen. Sedert 1998 werd de vereniging erkend als samenwerkingsinitiatief Thuiszorg (SIT) door de Vlaamse Overheid en werd TGZ een SIT-regio Mortsel. In 2010 werden de voormalige SIT’s omgevormd naar SEL’s (Samenwerkingsinitiatief Eerstelijnsgezondheidszorg).  Sindsdien fungeert TGZ als regionale afdeling van SEL Amberes en neemt actief deel aan de uitwerking van de 12 decretale opdrachten van het SEL en het implementeren hiervan in de regio. Het bestuur van TGZ koos ervoor om zijn statuut als vzw te behouden. Het OCMW van Hove is al jarenlang een actief lid van TGZ Mortsel. TGZ Mortsel heeft doorheen die evoluties haar autonomie behouden en haar vzw statuut. Het is binnen deze bestaande samenwerking dat TGZ Mortsel het initiatief heeft genomen om een aanvraag in te dienen om als eerstelijnszone erkend te worden, met als regio afbakening  Boechout, Edegem, Hove, Lint, Morstel en Kontich en optioneel  Borsbeek.

De ondersteuning van de zorgactoren moet zo decentraal mogelijk georganiseerd worden in een zestigtal eerstelijnszones. Daar komt het zwaartepunt te liggen van de praktijkondersteuning en de intersectorale samenwerking tussen lokale besturen, welzijn en gezondheid.

OCMW-raadszaal Hove

TGZ is zo een eerstelijnszone ‘avant la lettre’. Het is een samenwerkingsverband tussen de zorgaanbieders in de eerste lijn met vertegenwoordiging van huisartsen, apothekers, kinesisten, thuisverpleegkundigen, mutualiteiten, thuiszorgorganisaties, Woonzorgcentra, Zorggroep Multiversum en CAW Antwerpen en de OCMW’s waaronder ook OCMW Hove. Ook de doelstellingen liggen in het verlengde van een eerstelijnszone : door samen te werken willen zorgaanbieders hun dienst- en zorgverlening rond de persoon met een zorgnood optimaliseren. Ze nemen initiatieven om hun dienstverlening op elkaar af te stemmen en zo beter te kunnen beantwoorden aan de behoeften en noden van de persoon met een zorgnood. Door participatie aan lokale werkgroepen en overlegplatformen tracht men gemeenschappelijke initiatieven en projecten op te zetten ter bevordering van de kwaliteit van zorg, ter ondersteuning van de professionelen en met betrekking tot gezondheidspromotie. Als lokaal bestuur hebben we reeds een lange traditie van samenwerking binnen de voorgestelde gebiedsomschrijving over verschillende beleidsdomeinen heen. We willen deze traditie voortzetten en de werking van de eerste lijn verder ondersteunen, zowel op strategisch, operationeel als faciliterend niveau.

Meer info : Rob Van den Audenaerde (OCMW), tel. 03 / 460 10 83 (kantooruren), e-mail : rvda@ocmwhove.be .

Foto’s (c) Gazet van Hove.