Dit kwam ter sprake als toegevoegd punt op de laatste Hovese gemeenteraad.

Raadslid Jo Ampe (HB) : “Reeds enkele malen hebben we op en de gemeenteraad en de Milieuraad extra aandacht gevraagd naar de beheersing van de waterkwaliteit in de nieuw aangelegde bufferbekkens. Dit naar aanleiding van twee recente voorvallen (vervuiling Frijthout-bekken in het voorjaar, vaststelling spoelen betonwagen in de Magdalena Vermeeschlaan afgelopen week). In de afgekoppelde straten wordt het regenwater in de wadi’s tijdelijk vastgehouden. Het water is afkomstig van en de regenwaterafvoer van de verharde oppervlakten (straten, opritten, daken,…). Er is echter geen controle op de kwaliteit van het water, dus geraakt licht vervuild water in de wadi’s. Dit is een gekend probleem en men rekent op de water-zuiverende kwaliteit van het water zelf. Echter kan dit ernstig verstoord worden door eenmalige accidentele lozing van sterk vervuilde fracties. We denken aan : uitspoelen van cement/ betonmolens, leegkappen van de verf/ chemicaliën (huishoudelijk gebruik) resten in de goot. Een gepaste regelmatige communicatie dringt zich op. Welke actie onderneemt het bestuur (bijvoorbeeld communicatie via de Info Hove op regelmatige basis, richtlijn bij werken aan woningen bij te voegen bij het verlenen van de vergunning,…) ?”

enkele problemen wadi Oudstrijdersstraat

Schepen van milieu Bart Van Couwenberghe (N-VA) antwoordde : “Dit is een wederkerend probleem. We hebben nog geen bron van vervuiling gevonden in Frijthout. Dit kan een probleem voor de amfibieën worden. De spoeling van een betonwagen is niet aan onze diensten gemeld. Verf lozen is verboden. Dit is opgenomen in de nieuwe versie van het politiereglement. We moeten meer inzetten op communicatie.”

Raadslid Luc Vuylsteke de Laps (CD&V) vroeg om het nieuwe politiereglement te bespreken. Burgemeester Koen Volckaerts (N-VA) antwoordde : “We zullen het digitaal aan iedereen doorsturen. De openbare weg is het openbaar domein. Dit is in de GAS-wetgeving (Gemeentelijke Administratieve Sanctie) opgenomen.”

 

Foto’s © Gazet van Hove.