De afgelopen vier jaar hebben zowel de gemeente Lint als de provincie Antwerpen zich telkens negatief uitgesproken over de inplanting van een helihaven te Lint. In dit kader zijn tijdens het openbaar onderzoek 3.745 bezwaarschriften ingediend die betrekking hadden op o.a. geluidshinder, veiligheid, trillingen, stofhinder, geurhinder, pollutie, verstoring van het zicht van omwonenden, verstoring van de omgeving, natuur en planologische aspecten.

Ondanks de bezwaren werd een vergunning afgeleverd. Gelukkig heeft de minister in de vergunning een aantal strenge voorwaarden opgelegd die het vliegverkeer drastisch zullen beperken :

  • helihaven met maximaal 10 vliegbewegingen per dag, maximaal 20 vliegbewegingen per week waarvan maximaal 2 tussen 19.00u. en 22.00u. maximaal 4 vliegbewegingen om medische urgentie per maand tussen 22.00u. en 7.00u.
  • geen vliegbewegingen op zon- en feestdagen, met uitzondering van vluchten voor medische urgentie
  • geen praktijklessen
  • geen rondvluchten, demonstratievluchten en recreatievluchten
  • niet tanken op de site.

Fan van Hove blijft ten gronde gekant tegen de inplanting van een helihaven in de buurt van woongebieden. Een helihaven hoort thuis op een luchthaven. En de luchthaven van Deurne is vlakbij. Fan van Hove roept alle  betrokkenen op om werk te maken van een herbestemming van het terrein in een KMO-zone. In de tussentijd wenst Fan van Hove dat er een strenge controle komt op de naleving van de voorwaarden die werden opgelegd in de milieuvergunning. Tegen elke inbreuk moet opgetreden worden. Bij meerdere inbreuken moet de vergunning worden ingetrokken.

*************************************

COMMENTAAR :

Fan van Hove is een samenwerkingsverband van de CD&V-Hove en de Open VLD-Hove.

Vorige week betoogden een honderdtal mensen uit de buurt tegen de komst van de helihaven op de nationale CD&V-nieuwjaarsreceptie in de betrokken studio’s. Ze waren bijzonder ontgoocheld en verbaasd over de beslissing van Vlaams Minister Joke Schauvliege (CD&V) om aan Heliventure een vergunning toe te kennen voor een helihaven op de site van AED waar toen juist deze CD&V-nieuwjaarsreceptie doorging. Misschien moet het gedeelte CD&V van Fan van Hove eens samenzitten met hun minister om dit dossier ernstig te bespreken ?

Foto’s (c) Gazet van Hove.