De gemeente Hove en het OCMW van Hove kennen een aantal sociale toelagen toe. Het loont dus de moeite om dit eens aandachtig te lezen. Je verneemt welke toelagen er zijn, wie ervoor in aanmerking komt, het bedrag waarop je recht hebt, waar en hoe de aanvraag dient te gebeuren en welke attesten of bewijzen je moet voorleggen.

Toelage aan kinderen met een handicap

Wie heeft er recht op ? – De persoon tot 21 jaar die getroffen is door een vermindering van zelfredzaamheid van 9 punten en het genot heeft van een verhoogde kinderbijslag. – Het netto belastbaar gezinsinkomen of inkomen samenwonenden van de ouders of de persoon die het kind opvoedt van het jaar 2016 mag niet méér bedragen dan 25.257 EUR. Dit bedrag wordt verhoogd met 5.155 EUR per persoon ten laste vanaf de tweede persoon ten laste. Een persoon ten laste die een attest kan voorleggen van de mutualiteit waarin de betrokkene voor 66 procent invalide wordt verklaard of een attest van de FOD Sociale Zekerheid dat bepaalt dat de betrokkene is getroffen door een vermindering van verdienvermogen tot één derde of minder of een vermindering van zelfredzaamheid van 9 punten of een blijvende invaliditeit die rechtstreeks is toe te schrijven aan de onderste ledematen en ten minste 50 procent bedraagt, telt voor twee. De echtgeno(o)t(e) kan nooit als ten laste worden beschouwd. Indien het huidige inkomen is gedaald ten opzichte van het inkomen van 2016 wordt er rekening gehouden met het huidige inkomen. – Het kind met een handicap dient overdag thuis te zijn of een dagschool of een semi-internaat te bezoeken. – De aanvrager moet al zes maanden in Hove wonen.

Bedrag ? 633 EUR per jaar wordt uitbetaald aan de ouders of aan de persoon die het kind met een handicap opvoedt.

Waar, hoe en wanneer aanvragen ? – In het dienstencentrum bij Gerda Vos; – met een formulier dat je daar bezorgd wordt; – jaarlijks vóór 1 oktober.

Attesten, bewijzen ? – Een attest dat de handicap bewijst; – een attest van de compensatiekas waaruit blijkt dat voor het kind verhoogde kinderbijslag wordt uitbetaald; – het aanslagbiljet inzake de personenbelasting waarop het inkomen vermeld staat van het jaar 2016 van de ouders of van de persoon die het kind opvoedt.

Meer info :

Voor informatie betreffende deze toelagen kan je terecht bij mevrouw Gerda Vos in Dienstencentrum “Ten Hove”, René Verbeecklaan 3 in Hove, tel. 03 / 454 08 37, e-mail : gv@ocmwhove.be .

 

Foto’s © Gazet van Hove.