« Vorige
 
Volgende »

Klimaatbescherming ? Onze gemeente maakt er werk van !

Hove

De gemeente Hove werkt samen met verschillende partners om een steentje bij te dragen aan klimaatbescherming. Een druppel op een hete plaat ? Toch niet, want als iedereen samenwerkt, kunnen we wel degelijk een verschil maken en de impact van klimaatverandering beperken.

Enerzijds werken we als organisatie aan ons eigen energieverbruik. Door investeringen in onze gebouwen en aan de verlichting slagen we er in om het energieverbruik te verlagen. Anderzijds stimuleren we iedereen in onze gemeente om ook het eigen energieverbruik te verlagen. We lieten de voorbije jaren een warmtefoto maken zodat iedereen de dakisolatie van de eigen woning kan nakijken, we maakten een subsidiereglement voor renovatie-audits en we organiseerden een duurzame bouw- en energiebeurs en een groepsaankoop dakisolatie. 

In 2018 hebben we weer verschillende klimaatacties op het programma staan. Over de acties die we in maart aanbieden lees je meer in deze infoHove. Later op het jaar organiseren we nog een groepsaankoop muurisolatie, een gratis sessie duurzaam bouwadvies en werken we rond de Woonmeter. Over deze acties verneem je later meer.

Klimaatwandeling

Op zaterdag 17 maart 2018 organiseert de dienst Duurzaamheid een klimaatwandeling. Deze activiteit start om 14.00 uur in de lokalen van volkssterrenwacht Urania. Na een woordje uitleg gaan we met een warmtecamera op stap om met een andere blik naar de woningen te kijken. De namiddag eindigt opnieuw in Urania om bij te praten met een drankje. Deze interessante en leuke namiddag kwam tot stand dankzij de medewerking van Urania, Werkgroep Vredewijk, energiecoöperatie ZuidtrAnt en de gemeente Kontich.

Film ‘Demain’

Leo Deleu, bezieler van deze filmavond : “Toen ik deze film onlangs zag, was ik er door getroffen. Ik vond dat meer mensen deze inspirerende film zouden moeten zien. De film toont niet alleen hoe we bezig zijn om onze aarde onbewoonbaar te maken. Integendeel, hij toont vooral ook voorbeelden van talrijke initiatieven die overal ter wereld worden genomen om op een andere manier respectvol met Moeder Aarde om te gaan.” Er gebeurt al heel wat in de Antwerpse Zuidrand, maar er is wellicht nog veel meer mogelijk. Deze film kan de aanleiding zijn om bestaande initiatieven onder de bredere aandacht te brengen. Deze film kan ook de vonk zijn die nieuwe, sluimerende initiatieven leven inblaast. Afspraak op woensdag 28 maart in de Marc Liebrecht Schouwburg, Heilig Kruisstraat 16 in Mortsel. De film start om 20 uur stipt.

Strijd samen met Hove mee voor de titel van ‘Gemeente met de Kleinste Voetafdruk’

Het klimaat is een zaak van ons allemaal. Daarom neemt Hove deel aan de Klimaatstrijd van de provincie Antwerpen. Alle Antwerpse gemeenten strijden niet alleen voor een betere planeet, maar ook tegen elkaar. De gemeente die zich het meest inzet en de meeste vooruitgang boekt, neemt de titel van ‘Gemeente met de Kleinste Voetafdruk’ mee naar huis. Een beker die we maar al te graag op de schouw van ons gemeentehuis zien staan.

Zo’n klimaatstrijd doen we allemaal samen. Jij, jouw buur, de schoolmeester van je neefje, de wijkagent van jouw buurt,… Iedereen kan zijn of haar steentje bijdragen. Hoe doe je dat? Door de komende maanden stap voor stap je ecologische voetafdruk te verkleinen. Dat mogen gerust kleine stapjes zijn. Wat minder vlees eten bijvoorbeeld. Of de auto een dagje thuislaten en met de fiets naar de bakker gaan. Alle beetjes helpen.

Je hoeft het gelukkig niet allemaal zelf te bedenken. Op www.deklimaatstrijd.be vind je de link naar een superhandige app die automatisch je ecologische voetafdruk berekent. Je krijgt daarbij ook een heleboel informatie en de nodige boost om Moeder Aarde een klein handje te helpen. De app houdt je eigen vooruitgang bij en berekent meteen waar onze gemeente staat in het klassement. Zo zorgen we er samen voor dat we binnen een paar jaar niet plots aan de kust liggen. En verliezen we de titel van ‘Gemeente met de Kleinste Voetafdruk’ niet aan Boechout. Want reken er maar op dat ook die gemeente alles op alles zal zetten.

Laat de strijd tegen de klimaatverandering ook jou niet koud ? Hebben we je hier warm gemaakt om er samen met de hele gemeente keihard in te vliegen? Surf dan snel naar www.deklmimaatstrijd.been help ons mee naar de overwinning.

Foto’s (c) Gazet van Hove.