Op 5 april zal het precies 75 jaar geleden zijn dat het ongelooflijk vreselijk bombardement Mortsel abrupt teisterde. Amerikaanse bommenwerpers dropten hun ijzeren tranen over Mortsel, doelwit was de ERLA-vliegtuigfabriek, waar Duitse vliegtuigen werden hersteld. Maar de bommen misten voor het grootste deel hun doel en troffen de drukke woonkern in de wijk Oude God : scholen, huizen, een kerk, een deel van fabriek Gevaert en 1.250 woningen werden vernield, meer dan 1.300 gewonden en niet minder dan 936 doden, waaronder 209 kinderen was het apocalyptische resultaat. Het zwaarste bombardement in België ooit ! 

Ook vanuit Hove vielen slachtoffers en hebben veel mensen er nare herinneringen aan. Zeker vijftien slachtoffers : vaders, moeders en kinderen waaronder drie kindjes van hetzelfde gezin. Redenen genoeg om deze trieste verjaardag en de slachtoffers waardig te herdenken, niet alleen in Mortsel maar ook in Hove.

Op 6 april komt Pieter Serrien met ‘Tranen over Mortsel’ in zaal 3 van De Markgraaf om 20.00 uur dit dramatisch gebeuren van naaldje tot draadje uit de doeken doen : oorzaken, aanleidingen, feiten en de dramatische gevolgen. Pieter Serrien is naast leraar een gedreven historicus en de specialist over deze droeve bladzijde uit onze geschiedenis. Getuige daarvan zijn de boeken over dit onderwerp en de spreekbeurten die hij erover geeft. Hij beschikt over een rijke verzameling van artikels, foto’s en getuigenissen over Oude God en het bombardement. Zijn gepubliceerde werken kunnen die avond ook worden aangeschaft. De toegang is gratis, een vrije bijdrage wordt in dank aanvaard. Na deze voordracht is er gelegenheid tot napraten in zaal 1 met een natje en een droogje.

Op 7 april vindt om 18.00 uur in de Sint-Laurentiuskerk een herdenkingsviering plaats voor de slachtoffers van het bombardement en meer specifiek de slachtoffers van Hove. Familie en kennissen van ‘onze’ slachtoffers en alle Hovenaars zijn van harte welkom. Na de viering is er een symbolische hulde aan de herdenkingskruisjes die zullen opgesteld staan op het grasperk aan de kerk. Na deze huldiging is er gelegenheid tot napraten in zaal 1 van De Markgraaf met een natje en een droogje. Op zaterdag 7 april van 10.00 tot 17.00 uur en zondag 8 april van 11.00 tot 17.00 uur houdt Heemkundige Kring De Markgraaf een tentoonstelling over ‘het bombardement’. Met klank en beeld en divers materiaal wordt dit gebeuren terug in de aandacht gebracht : de slachtoffers van Hove, de gesneuvelden, de krijgsgevangenen, … Ook wordt er een link gemaakt met Wereldoorlog II, de V1- en V2-terreur, de schade in Hove, met kaarten en honderden krantenknipsels en doodsprentjes erover, het Heldenboek van Hove,… De toegang is gratis, een vrije bijdrage om de kring te steunen is welkom. Er is gelegenheid tot bijpraten bij een drankje in zaal 1.

Info : Frans Sermeus, tel. 0494 / 30 57 57 of email : frans.sermeus@telenet.be . Deze activiteiten zijn een organisatie van de heemkundige kring van Hove in samenwerking en met de steun van het gemeentebestuur en de parochie Sint-Laurentius.

Foto’s © Gazet van Hove.