Medewerkers van Oxfam hebben tijdens hulpmissies in Haïti en Tsjaad seksfeestjes georganiseerd waarbij plaatselijke jonge prostituées werden ingehuurd en betaald met geld dat in feite moest dienen voor ontwikkelingshulp.

Oxfam-Wereldwinkel Boechout

Oxfam is een linkse ngo die rijkelijk teert op subsidies. De organisatie krijgt subsidies van Europa, jaarlijks tussen de 1,7 en 2 miljoen euro. Dat zijn dan subsidies om de administratieve werking van de organisatie te financieren. Daarnaast krijgen de plaatselijke afdelingen eveneens heel wat centen toegestopt. Sinds 1964 is er een afdeling in België, vzw Oxfam-Solidariteit. Daarnaast bestaan er nog tientallen aparte vzw’s, per wereldwinkel, en een nationale vzw Oxfam Wereldwinkels vzw en een Franstalige evenknie, Oxfam-Magasins du Monde asbl.

Deze vzw’s zitten dan weer in de overkoepelende organisatie : “Oxfam-in-België vzw”. Deze vereniging is onderdeel van Oxfam Internationaal en is houder van de naam “Oxfam” in België.

In België krijgt Oxfam subsidies van de federale overheid, van de Vlaamse overheid, van de provincies en ook op gemeentelijk vlak. Oxfam heeft natuurlijk ook inkomsten uit de verkoop via de Oxfam-Wereldwinkels en natuurlijk van donaties, onder andere via 11.11.11.

De Britse minister van Ontwikkelingssamenwerking heeft er deze week mee gedreigd de subsidies van Oxfam in te trekken, nadat de EU daar ook al mee dreigde. Nu is het wachten op een reactie van onze Belgische en Vlaamse ministers die gul elk jaar uw belastinggeld richting Oxfam sturen.

© ‘t Pallieterke

Foto’s © Gazet van Hove.