De Nationalistsiche Aktie Groepen Voorpost organiseerden zaterdagnamiddag 10 maart jl. een betoging in het centrum van Gent tegen de komst van een Turkse mega-moskee in wijk De Muide.

Naar Raad van State

Voorpost vroeg een betoging aan voor de maand februari jl. maar kreeg van de socialistische burgemeester Daniël Termont (SP.a) geen toestemming om te betogen. Vrijheid van meningsuiting ? Voorpost trok dan met een advocaat naar de Raad van State en kreeg daar wel gelijk. De Stad Gent moest de betogers toelaten. Dat deden ze dan wel maar met veel tegenzin want de omloop van de betoging was al na een klein uurtje afgelopen. De weersomstandigheden zaten ook niet direct mee. Het grootste gedeelte van de tijd was het zwaar aan het regenen.

Vierhonderd betogers

In totaal daagden er een goede vierhonderd betogers op. Alles verliep zonder incidenten. Er was een grote politiemacht aanwezig – met helikopter en waterkanon -om eventuele oproerkraaiers onmiddellijk te neutraliseren. We waren er getuige van dat agenten in burger verschillende keren groepjes jonge allochtonen die openlijk de manifestanten provoceerden verwijderden en wegjoegen. Er waren enkele cameraploegen aanwezig. Sommigen hadden meer oog voor de voorbij wandelende allochtonen dan voor de boodschap van de betogers. De Turkse mega-moskee komt er door Turks belastinggeld. Van staatsinmenging gesproken.

Hoe reageerden de omstaanders ?

De betoging had veel bekijks. Vele toeristen en Gentenaars namen met hun smartphone enkele foto’s van het gebeuren. Een aantal toeschouwers hadden duidelijk sympathie voor de betoging maar durven dit niet openlijk laten blijken wegens de politie-correcte gedachtenpolitie. Er stonden duidelijk enkele militanten van extreem-linkse groepjes alles te filmen en fotograferen.

Anderzijds zagen we ook (meestal jonge) links-liberale en christelijke ‘gutmenschen’ die nogal lacherig deden over de manifestanten. Deze ‘gutmenschen’ sturen hun kinderen meestal naar een ‘blanke’ eliteschool of verlaten de stad Gent als er schoolgaande kinderen in het gezin aanwezig zijn. Dan trekken ze naar de groene en blanke residentiële gordels rond de steden. Van ‘groen-linkse’ hypocrisie gesproken.

Voorts waren er nog een aantal voorbijgangers die zich niets van het geheel aantrokken en gewoon doorliepen.

Na de betoging zochten de meeste manifestanten een onderkomen in de aanwezige taphuizen. De cafébazen winnen altijd bij betogingen …

Foto’s © Gazet van Hove.