De gemeente Hove is één van de tien gemeenten uit de provincie Antwerpen die werd geselecteerd om in te stappen in het project ‘Verkeersveilige Gemeente’. In totaal stelden veertig gemeenten zich voor dit project kandidaat. We zijn dan ook verheugd om vast te stellen dat de kandidatuur van onze gemeente na een grondige analyse van het aantal inschrijvingen en de ongevallencijfers aanvaard werd.

Project ‘Verkeersveilige Gemeente’

overtreding !

Het project ‘Verkeersveilige Gemeente’ is een samenwerking tussen Ouders van Verongelukte Kinderen vzw (OVK), de Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV), de Federale diensten van de Gouverneur en de provincie Antwerpen. Met de kennis van deze gespecialiseerde organisaties wil men de verkeersveiligheid in de provincie Antwerpen verbeteren en versterken.

De gemeente krijgt een kosteloos ondersteunings- en begeleidingstraject om verder te werken aan de verkeersveiligheid in de gemeente Hove. De focus ligt hierbij op een uitgesproken engagement en de zogenaamde drie E’s (engineering, enforcement en educatie). Dit richt zich op veiliger fiets-, wandel- en weginfrastructuur qua aanleg en door de gerichte inzet van technologie; een hoge pakkans door systematische en structurele handhaving; een mentaliteitswijziging zodat de verkeersveilig gedrag de norm en niet langer de uitzondering is.

Naar SAVE en ZERO

Uit de coaching volgt een op maat gemaakt SAVE-actieplan op basis van de zeven algemene doelstellingen uit het SAVE-charter dat concrete verbeterpunten en nieuwe acties bevat waaraan de gemeente beslist te werken tijdens het actiejaar. Na het succesvol afronden ontvangt Hove dan een  SAVE-label uit handen van OVK. Dit houdt in dat onze gemeente een actieve bijdrage heeft geleverd tot de verbetering van de verkeersveiligheid op het grondgebied.

Hove gaat daarna voluit voor het behalen van een ZERO-label. Dit is een verdere concrete uitwerking van de acties gericht op de meetbare resultaten en effecten van de verkeersactiepunten waarbij de provincie Antwerpen en de Federale diensten van de Gouverneur onze gemeente zal begeleiden.

zo was het vroeger …

De gemeente Hove zet zich graag in om de gedeelde doelstelling mee te halen : nul/ zero verkeersdoden in alle gemeenten van de provincie Antwerpen tegen 2030.

Meer info : www.provincieantwerpen.be  (Zoek op : Verkeersveilige gemeente).

 

Foto’s © Gazet van Hove.