Filip Craen is kandidaat-burgemeester voor het groen-linkse ‘Hove Beweegt’

Na Goedele Breyne (Ph7), Koen Volckaerts (N-VA), Luc Vuylsteke de Laps (Fan van Hove/ CD&V) heeft nu ook het groen-linkse Hove Beweegt als laatste in de rij zijn kopman voor de komende gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober e.k. voorgesteld : het is Filip Craen uit de Jos Coveliersstraat.

Hove Beweegt is een samenwerkingsverband tussen Groen, SP.a en linkse onafhankelijken. Vandaag bezetten ze vier van de 19 zetels in de Hovese gemeenteraad. Tijdens de vorige legislatuur 2007-2012 vormde Hove Beweegt samen met CD&V de bestuursmeerderheid. De gemeentebelastingen stegen toen aanzienlijk. Veel Hovenaars vonden dit niet zo leuk, want bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen in 2012 kreeg de toenmalige linkse bestuursmeerderheid een flinke afstraffing. Ze vlogen voor zes jaar naar de oppositie.

Jo Ampe

Hove Beweegt zat toen enkele jaren in een diepje. Ze beseften dat het zo niet verder kon. Ideologische ‘extreem-linkse scherpslijperij’ zou hen nog verder in de afgrond duwen. Na enkele jaren kwam er een nieuwe wind in Hove Beweegt binnen in de persoon van Filip Craen en enkele andere mensen. Zij staan bijv. niet negatief tegenover samen meebesturen met de N-VA. Voor de vorige voorzitter van HB was dit ‘not done’. Zegt veel over die persoon ! In Mortsel, Edegem, Kontich, Aartselaar en Lint besturen linkse partijen (Groen en/of SP.a) de gemeente samen met de N-VA zonder problemen. Ook in een aantal Antwerpse districten is dit het geval. Waarom zou dit in Hove niet kunnen ?

Op de tweede plaats op de HB-verkiezingslijst staat nieuwkomer Steffi Cornwell, gevolgd door huidig gemeenteraadslid en provincieraadslid Diederik Vandendriessche (Groen).

Gemeenteraadslid Jo Ampe (onafhankelijke), die bij de vorige verkiezingen de lijst van HB trok, duwt nu de lijst op de 19de plaats.

Zowel Craen, Vandendriessche als Ampe worden aanzien als pragmatische politici waar mee te besturen valt.

Alle coalitiemogelijkheden liggen voor 14 oktober 2018 nu in Hove open. De Hovenaars zullen er zelf over beslissen. Het worden nog spannende politieke tijden in Hove.

Foto’s © Gazet van Hove – cover : schepen Gerda Lambrecht (N-VA) kust Filip Craen.