Woensdagmorgen jl. was het weer zo ver. Op meer dan 140 plaatsen in Vlaanderen en Brussel werden de voorbij rijdende fietsers op een applaus onthaald. Zo ook in Hove, en dit voor de vijfde keer. Vanaf 7.30u. stonden er een tiental leden van de Fietsersbond in de Kapelstraat ter hoogte van het Kostershuisje de voorbijrijdende fietsers te ondersteunen met een applaus.

Iets voor 8.00u. begonnen er meer fietsers voorbij te rijden (scholen, kantoortijd, …). Twee politieagenten op de fiets kregen ook een applaus. In de richting van Boechout stond er in de Kapelstraat een file. We zagen vele ouders die met de wagen een kind in een Hovese school kwamen afzetten. Misschien in de toekomst per fiets, dan gaat het sneller, zeker op Hove’s grondgebied. Het is vrij druk en gevaarlijk in de Kapelstraat (zware vrachtwagens). Het vorige groen-linkse gemeentebestuur maakte ook de fout om in het drukke centrum (tussen het Groen schooltje en de Hortensialei) gemengd verkeer toe te laten (fietsers voor de auto’s), terwijl er plaats was voor de aanleg van veilige fietspaden.

De Fietsersbond organiseert deze applausactie om : – fietsers te feliciteren voor hun keuze voor de fiets;
– fietsers te bedanken omdat ze de wereld een stukje aangenamer en gezonder maken;
– fietsers aan te moedigen om zo verder te doen;
– automobilisten te tonen dat het ook anders kan;
– de overheid te tonen dat het loont om te investeren in veilige en comfortabele fietsroutes.

De Hovese basisscholen hebben dit jaar weer deelnemen aan deze actie. Aan Ritmica, de Rodenbachschool, ’t Groen Schooltje, RP1 en RP2, stonden er applausteams de fietsers (en voetgangers) aan de schoolpoort een applaus te geven.
Om 8.30u. werd de actie aan het Kostershuisje afgeblazen en trokken de militanten terug huiswaarts … de Hovese cafées waren nog niet open …

 

 

Foto’s © Gazet van Hove.