Een meeslepende Vlaamse animatiefilm over de Eerste Wereldoorlog, met inleiding door historicus Pieter Serrien.

Het Bibkwintet is een samenwerkingsverband tussen zes bibliotheken : Boechout, Edegem, Hove, Kontich, Lint en (sinds januari) Mortsel. Ze bundelen hun enthousiasme voor literatuur, educatie, informatie en ontspanning. Het Bibkwintet nodigt je van harte uit op de filmvoorstelling van ‘Cafard’.

1914, Oostende. Terwijl Jean Mordant de wereldtitel worstelen behaalt, wordt zijn jonge dochter Mimi verkracht door Duitse soldaten. Jean zweert dat hij het onrecht zal wreken en neemt dienst bij het prestigieuze ACM-korps. Omdat de zwaargebouwde pantserwagens in de Vlaamse modder wegzakken, worden ze overgeplaatst naar het Oostfront. Wat volgt is een verhaal over mensen van vlees en bloed, een vergeten historie die zich in de wilde natuur van Rusland, Siberië, Mongolië en China afspeelt. Ook de terugkeer van Jean als ‘Brave Little Belgian’, verloopt weinig glamoureus. Vier jaren van ontbering en ellende hebben diepe sporen nagelaten. En hoe verging het Mimi ?

‘Cafard’ mag dan wel een animatiefilm zijn, hij toont de oorlog in al zijn onfrisse werkelijkheid. Bovendien gebruikt regisseur Jan Bultheel de motion capture-technologie. Daarmee worden bewegingen van echte acteurs (onder andere Wim Willaert) gecapteerd en in een artistieke animatie verwerkt. Mede door het sappige West-Vlaamse dialect en de boeiende dialogen oogt en klinkt het resultaat verbluffend.

De inleiding van de film wordt verzorgd door historicus Pieter Serrien. Hij doet onderzoek naar gewone mensen in extreme omstandigheden en verdiepte zich in de sociale geschiedenis van beide wereldoorlogen. Je kent hem wellicht als auteur van ‘Tranen over Mortsel’ en ‘Van onze jongens geen nieuws’. Verwacht je aan een unieke avond waar kennis, verhalen, muziek en mensen samenkomen. Op woensdag 25 april om 20 uur in Theater Vooruit, Sint-Bavoplein 17 Boechout. Tickets : 4 EUR, online of bij één van de zes organiserende bibliotheken. Info : bibkwintet@bibliotheek.bewww.bibkwintet.bibliotheek.be .

 

Foto’s © Gazet van Hove.