Herdenking bombardement Mortsel 5 april 1943 – 75 jaar later

Donderdagnamiddag rond 15.30u., 5 april 2018 – juist 75 jaar na het fatale Amerikaanse luchtbombardement op Mortsel – verzamelden zich op het overdekte Stadsplein een 500-tal aanwezigen (Mortselaars en anderen) om het tragische bombardement te herdenken. VRT-radiojournalist Mark Van de Looverbosch sprak het geheel aan elkaar.

Om precies 15.35u. luiden de klokken en sirenes en stond iedereen één minuut in stilte recht ter nagedachtenis aan de vele slachtoffers. Alle verkeer op het kruispunt Liersesteenweg-Statielei-Sint-Benedictusstraat werd door de aanwezige politie stil gelegd. Sommige hitsige autobestuurders moesten toch nog van zich laten horen door te toeteren. Dan volgde er een toespraak van burgemeester Erik Broeckx (zie bijlage). De aanwezigen konden nadien nog een foto van een slachtoffer meer naar huis nemen “om hen een plaats te geven in hun hart”. Dit werd veelvuldig gedaan aangezien er vele mensen waren die op die fatale 5de april 1943 er ook bij waren als meestal klein kind. Er werden ook speciale postzegels verkocht en toeristische brochures uitgedeeld.

Verdere info : www.5april1943.be .

************************

Toespraak burgemeester Erik Broeckx :

Dames en Heren,

Wij hebben de sirenes en klokken gehoord en daarna even de stilte in Mortsel. Een stilte zoals toen …

Exact 75 jaar geleden werd Mortsel platgebombardeerd door Amerikaanse bommen en vielen er meer dan 900 doden.

Wij hopen dat jullie, samen met ons, het 5 april-verhaal verder vertellen en verder vertalen als een universeel verhaal. Een verhaal van gruwel, van waanzin, van zinloos geweld. Want het zijn jullie die, samen met ons, de noodzakelijke vredesboodschap moeten verder uitdragen.

Het zijn jullie die, samen met ons, het verhaal moeten doorvertellen en moeten zorgen voor de overdracht naar de volgende generatie. Het is aan de nieuwe jonge generatie om kritisch te zijn en werk te maken van de ‘Nooit meer oorlog’-geachte.

Het is de hoogste tijd dat vanuit een diep doorvoelde afkeer van alle geweld, een nog sterkere afkeer van elke oorlog, en vanuit een intense bezinning over onze samenleving wij op deze plek, 75 jaar later, een oproep doen tot onvoorwaardelijke inzet voor echte vrede.

Want …Oorlog en vrede zijn zo dichtbij … ook vandaag herhaalt zich de 5 april-geschiedenis ergens in de wereld en vallen er duizenden onschuldige slachtoffers in een waanzinnig conflict of oorlog.

Dames en Heren

5 april 1943 : 936 doden waarvan meer dan 200 kinderen.

Guido De Backer, 6 jaar, “Hij ging goedgezind naar school. Het was een mooie dag. Hij is nooit meer teruggekomen. Hij stierf onder de instortende marmeren gevel van de Sint-Vincentiusschool, Edegemsestraat, vluchtend naar buiten.”

Frits opdebeeck, 6 jaar, “Hij had tijdens de speeltijd een koek van Winterhulp vast. Hij wilde wel delen met zijn neefje Leo maar zei dat hij de koek wilde bewaren voor zijn moeke. Toen ze Fritske vonden onder het puin, had hij de koek nog altijd in zijn handen.”

Jos Sestig, 10 jaar, zoontje van Isidoor Sestig, de directeur van de Guido Gezelleschool, “We vonden Joske ergens in een hoek. Hij had gedaan wat ik hem gezegd had, Jos, als er iets gebeurt, kruip dan in  een hoek.”

Guido, Frits, Jos, en samen met hen nog 933 anderen. Voor hen was 5 april 1943 de laatste dag. En toen werd het stil in Mortsel. Maar wij zijn, 75 jaar later, Guido, Frits en Jos nog niet vergeten want die stilte doorbreken, dat doen we vandaag opnieuw, 75 jaar na de feiten.

Veel slachtoffers hebben hier achter mij dankzij dit participatieproject eindelijk ook een gezicht gekregen in de metalen constructie, gemaakt door de jongens van het GTI te Mortsel.

Deze installatie geeft alle slachtoffers geen gezicht en zorgt voor herkenning en erkenning.

Bedankt aan alle mensen die ons foto’s doorstuurden. En die foto’s die kan je, voor even dan toch, mee naar huis nemen.

Want … vandaag sluiten we alle 936 slachtoffers, via dit participatieproject, in ons hart. GEEF HEN EEN PLAATS IN JE HART !

Projectcoördinator Greet Drooghmans vertelt ons hoe we dat kunnen doen.

Het is fijn hier zo veel volk te zien. Dankjewel voor de aanwezigheid.”

 

Foto’s © Gazet van Hove.